Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Така се получи". Борис Джонсън неохотно подава оставка, но остава премиер до избора на нов


Борис Джонсън направи изявление пред резиденцията си в Лондон на 7 юли.
Борис Джонсън направи изявление пред резиденцията си в Лондон на 7 юли.

Борис Джонсън подаде оставка като лидер на Консервативната партия и министър-председател на Великобритания в четвъртък. Дотук се стигна след оставки на министри и призиви от неговите колеги министри и депутати, които го критикуваха по повод различни скандали през последните седмици.

Джонсън е назначил нов кабинет и ще продължи да изпълнява функциите на премиер, докато членовете на Консервативната партия изберат нов.

„Искам да знаете колко съм натъжен да се откажа от най-хубавата работа na света. Но така се получи“, каза Джонсън от малка трибуна пред премиерската резиденция на „Даунинг стрийт“ 10.

Той не се ограничи в критиките си към начина, по който е отстранен от поста си от колегите си и не остави съмнение, че причината да напуска е, че това е волята на Консервативната партия, а не неговата. Той каза, че е било „ексцентрично“ да се „отърват“ от него, когато той е изостанал само с няколко точки в социологическите проучвания.

„В Уестминистър стадният инстинкт е силен и когато стадото направи стъпка, всички правят стъпка“, каза Джонсън.

В речта си той не скри неохотата си да напусне поста си и описа като болезнен факта, че няма да довърши започнати проекти до край.

„Но никой в политиката не е дистанционно незаменим“, каза още Джонсън.

Той благодари на британците за „огромната привилегия“ да бъде министър-председател и изброи някои от кризите, за които се гордее как се е справило правителството под неговото ръководство. Това бяха Брекзит, изобретяването на ваксината срещу COVID-19 и подкрепата за Украйна след започването на руската инвазия.

Оттеглянето на британския премиер дава начало на процедура по избор на нов от членовете на самата партия, която е спечелила последните избори. Няма да има нови парламентарни избори на Острова.

През 2019 г. Консервативната партия победи с голяма преднина пред Лейбъристката партия. Следват няколко рунда на гласуване от депутатите, а след това и от самите членове на управляващата партия. Който победи в състезанието за нов лидер на Консервативната партия, става и новият премиер на Великобритания. Това обичайно се случва в рамките на няколко месеца, но подробностите ще се обявяват от парламента през следващата седмица.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG