Връзки за достъпност

Извънредни новини

Петьо Блъсков и "Труд медиа" са осъдени за тормоз чрез руска пропаганда


Собственикът на "Труд медиа" Петьо Блъсков
Собственикът на "Труд медиа" Петьо Блъсков

Петьо Блъсков и неговата „Труд медиа“ са упражнили тормоз върху групи от българското население чрез разпространяване на материали от руската преса, съобщи Медиапул.

Материалът, публикуван на 2 септември 2019 г., е бил със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога“. Той е бил дословно преведен и препубликуван в онлайн изданието на Труд, а оригиналът е бил на руската РИА „Катюша“.

След публикуването на статията е била сезирана Комисията за защита от дискриминацията (КЗД). В сигнала до нея се посочва, че в материала са използвани обиди и епитети, които подбуждат предразсъдъци и омраза като „педерасти“, „содомити“ и „перверзници“.

В материала, оформен като антизападна и прокремълска пропаганда, хомосексуалността е описана като болест, а хомосексуалните като опасни хора. Според публикацията те организирано са били внедрявани като „агенти“ във властта, медиите, училищата, здравеопазването. Тяхната цел, според оригиналния текст на РИА „Катюша“, е била да се извършва „агресивен натиск“ върху руската държава, а децата да се „склоняват към опасно поведение“.

В статията има призив на хомосексуалните хора да се отнеме свободата на изразяване, защото те „развращават безнаказано нашите деца в интернет“.

От КЗД налагат на „Труд медиа“ принудителни административни мерки, които включват разработване на методи и механизми за самоконтрол и правила, които да спират дискриминацията. За тези резултати е трябвало да се докладва, а „Труд медиа“ е трябвала да свали материала от електронната си страница, което и към днешна дата не се е случило.

Петьо Блъсков е обжалвал решението пред Административен съд – София град, но от там напълно приемат изводите на КЗД и отсъждат, че статията има дискриминационно съдържание и представлява „тормоз“.

„Използваните квалификации внушават враждебност и накърняват достойнството и честта на лицата с различна сексуална ориентация, създават враждебна и обидна за тях среда. Публикуваният материал съдържа епитети с утвърдена негативна семантика, унижаващи достойнството на нехетеросексуалните хора“, пише в решението на съдия Цветанка Паунова.

Блъсков може да обжалва пред Върховния административен съд.

В последните седмици издателят „Труд медиа“ е активен по темата с връщането на хартиените бюлетини и участва в инициативен комитет в подкрепа на идеята. В него членуват още издателят на ПИК Недялко Недялков, бившият водещ и евродепутат Николай Бареков, професорката по политическа психология Антоанета Христова, ММА-боецът Станислав Недков-Стъки и други.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG