Връзки за достъпност

Извънредни новини

5% увеличение на учителските заплати до 2032 лв. на месец, предлага министерството


Снимката е направена на първия учебен ден през 2021 г.
Снимката е направена на първия учебен ден през 2021 г.

Средната учителска заплата от 1 септември да стане 2032 лв., а непедагогическите специалисти да получават средно 1134 лв. Това ще предложи Министерството на образованието и науката (МОН) на социалните партньори в средното образование след актуализацията на държавния бюджет, съобщи пресцентърът на ведомството в понеделник.

Миналия месец МОН поиска от Министерството на финансите 173,4 млн. лв. допълнително за предучилищното и училищното образование. В крайна сметка депутатите приеха 150 млн. лв. увеличение, което да е за възнагражденията, за издръжка и храна, както и за национални програми.

За увеличение на възнагражденията в детските градини, училищата и центровете за подкрепа се отделят близо 54,5 млн. лв. Учителските заплати се вдигат средно с 5%, а тези на непедагогическия персонал - средно с 4%. За обезщетения на напускащите образователната система ще се изплатят 35,1 млн. лв. допълнително. Над 1,2 млн. лв. повече се отпускат за ученически стипендии.

С 20% се повишава добавката за храненето на децата от подготвителните групи и от първи до четвърти клас. За тази цел са предвидени почти 5,5 млн. лв. За компенсиране на по-високите разходи за храна с още 5 млн. лв. се вдига нормативът за целодневната организация на учебния ден.

Заради скока на цените на енергоносителите образователните институции ще получат 10,5 процента над досегашния си бюджет за издръжка и режийни разходи. Това ще струва на държавата над 26 млн. лв. допълнително. С 31 процента ще се увеличи нормативът за издръжка на дете в детските градини. За това са предвидени почти 22,5 млн. лв., информират от МОН.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG