Връзки за достъпност

Извънредни новини

Проруските сепаратисти в Украйна позволиха смъртното наказание


Това са двамата британци и един мароканец, които бяха арестувани, след като са пленени на бойното поле. Според Украйна те трябва да бъдат третирани като военнопленници.
Това са двамата британци и един мароканец, които бяха арестувани, след като са пленени на бойното поле. Според Украйна те трябва да бъдат третирани като военнопленници.

Проруските сепаратисти в Източна Украйна на 12 юли отмениха мораториум върху смъртното наказание. Решението на парламента на непризнатата от международната общност „Донецка народна република“ идва само няколко седмици, след като трима чужденци, заловени на бойното поле, бяха осъдени на смърт.

Лидерът на сепаратистите Денис Пушилин във вторник подписа указ, който отменя мораториума върху смъртното наказание, се казва в изявление, цитирано от руската държавна информационна агенция ТАСС.

Двама от чужденците са британци, а третият е мароканец. Те са осъдени на смърт от сепаратистите през юни по обвинения, че се сражавали за украинската армия като наемници.

Украйна обаче казва, че те са редовни военни и трябва да получат права като на военнопленници.

Евентуалната екзекуция на тримата мъже може да бъде възприета като военно престъпление според международното право.

В момента тримата обжалват.

Други двама британци, които бяха заловени на 1 юли, също са обвинени в извършване на „наемнически дейности“. Руски медии съобщават, че и те ще бъдат изправени пред същите обвинения като останалите.

Сепаратистите заловиха и други чуждестранни бойци, включително двама мъже от САЩ.

Великобритания и други западни правителства изразиха възмущение след решението на съда да наложи смъртните присъди. Британското външно министерство каза на 2 юли, че е в постоянен контакт с Украйна и подкрепя усилията на Киев да освободи и петимата мъже.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG