Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Пак нямате присъди, напомня ЕК. Гешев оневинява Борисов през Брюксел


Главният прокурор Иван Гешев. Снимката е архивна.
Главният прокурор Иван Гешев. Снимката е архивна.

Добро утро!

Тук е най-важното:

  • Докладът на ЕК
  • Снимките от чекмеджето
  • Зърното от Украйна

Брюксел продължава да очаква присъди за корупция в България, пише в третия годишен доклад на ЕК за върховенството на правото в ЕС. Другото очакване е за мерки, които да ограничат безконтролността на главния прокурор и влиянието му във ВСС. Към България са отправени 6 препоръки. Сред тях е тази за антикорупционната комисия (КПКОНПИ), която да предприеме „последователни действия“ за постигане на присъди и тази за съдиите, които трябва да имат възможност за кариерно израстване.

Този доклад обвързва достъпа до европейските фондове със спазването на демократичните принципи в ЕС.

Главният прокурор Иван Гешев е против предоставянето на разследващи функции на КПКОНПИ.

Чекмеджетата с пачките

Помните ли снимките в спалнята на Бойко Борисов, на които се виждаха пари и кюлчета злато в нощното шкафче? Експертиза, представена от българската прокуратура, твърди, че снимките са манипулирани. Изводите са били представени на Европейската народна партия – европейското политическо семейство на ГЕРБ. В сряда тази експертиза беше огласена в Брюксел от депутат на ЕНП от Чехия.

Такава експертиза вече беше направена в България и тя не стигна до същия извод.

Вестник „Сега“ се е запознал с българското писмо, изпратено в Брюксел, и е установил няколко противоречия в заключенията на прокуратурата.

Нагласите в България

Ако изборите бяха днес, разликата между ПП и ГЕРБ би била по-малко от процент, а ИТН не би влязла в парламента, сочи проучване на Маркет линкс.

ПП подаде документи, с които да се регистрира като партия. Досега това не беше направено.

Депутатката от ИТН Виктория Василева напусна парламента. Тя каза, че казва „сбогом“ не на депутатите, а на собствените си илюзии.

Харесвате ли този бюлетин? Можете да изпратите този линк на приятели, за да се абонират и те.

Петролът, газът

Русия е под санкции, но общите й доставки на суров петрол за ЕС са се увеличили с 20% от началото на годината спрямо същия период през миналата година. В България този ръст е от над 30%. Това е запасяване, смятат експерти.

Ако следващото правителство е в рамките на сегашния парламент, това ще позволи на България по-бързо да се откъсне от зависимостта от „Газпром“, смята Христо Иванов от ДБ. Стремежът е към трайно откъсване, а не към временно, каквото то изглежда в момента.

Правителството възложи на енергийния министър да осигури разнообразието от доставки на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, пише Медиапул.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Корупцията. Домашното насилие

Две трети от българите смятат МВР и митниците за най-корумпирани институции в държавата. В останалите страни от ЕС това мнение се споделя от една трета от гражданите. Данните са на Евробарометър.

През първите 5 месеца на тази година в България е имало 4 пъти повече жертви на домашно насилие, отколкото полицията е регистрирала за цялата 2021 г. Данните са на МВР.

Изпратете ни история по тази или друга тема на svobodnaevropa@rferl.org

Украйна

Русия, Украйна, Турция и ООН се договориха да създадат координационен център, който да гарантира безопасен маршрут за износ на украинското зърно.

Ако има мирни преговори с Русия, Украйна няма да отстъпи от основната си цел – да освободи всичките си превзети територии на юг и на изток, каза украинският външен министър Дмитро Кулеба. Това изказване е отговор на очакванията, че Украйна би могла и да остави на Русия някои от завзетите земи в името на мира.

И една препоръка

Рускинята Елена Рибакина спечели „Уимбълдън“, но не от името на своята страна, а от името на Казахстан. Тя е Човек на деня на Свободна Европа.

… плюс моят личен фаворит

Пълна или частична победа на Русия във войната би довела света до много по-тежък икономически удар (над 4% от глобалния БВП), отколкото победата на Украйна при продължаващи санкции срещу Русия, казват Красен Станчев и Володимир Дубровский.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG