Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Казвам сбогом на собствените си илюзии". Виктория Василева от ИТН напусна парламента


Виктория Василева от "Има такъв народ" напусна парламента на 13 юли.
Виктория Василева от "Има такъв народ" напусна парламента на 13 юли.

Заместник-председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Виктория Василева напусна предсрочно парламента. Така партията на Слави Трифонов остана с още един депутат по-малко, след като по-рано тази година шестима народни представители се оттеглиха и станаха независими.

Василева подаде оставката си преди една седмица, а в сряда парламентът прие искането й с гласуване.

Тя каза, че решението си е взела сама и то не се явява изненада за хората, които я познават.

„Винаги съм се ръководила от убеждението си, че политиката се прави с ум и със сърце, а не с лакти, зъби и нокти. И ако липсата на ум може да бъде компенсирана по един или друг начин, то липсата на сърце – никога“, каза Василева.

Тя призова депутатите да забравят за „Аз“ и да започнат да говорят с „Ние“.

„Днес не ви казвам „сбогом“, защото казвам „сбогом“ единствено и само на собствените си илюзии“, допълни още тя.

Коя е Виктория Василева

Виктория Василева влезе в 47-мия парламент като депутат на ИТН от Благоевградския избирателен район. Тя беше народен представител от ИТН и в 45-ото и 46-ото Народно събрание.

При създаването на формация Василева беше един от малкото хора в ИТН с предходен политически опит. Политическата ѝ кариера тръгва от младежката формация на СДС, където заема и ролята на председател. Тя е била депутат на партията в 38-ото Народно събрание (1997-2001).

Тя помага първо със събиране на подкрепа за референдума на "Шоуто на Слави" през 2015-2016 г., а после и за изграждането на структурите на ИТН и се превръща в главен секретар на партията и един от най-близките хора на Слави Трифонов, пише Булевард България.

В 45 и 46 Народно събрание Виктория Василева беше зам.-председател на парламента, докато той беше оглавяван от Ива Митева.

В настоящия парламент Василева беше зам.-председател на ПГ на ИТН, оглавявана от Тошко Йорданов. Членуваше и в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, както и в Комисията по външна политика. Едно от последните ѝ гласувания във Външната комисия беше против подкрепата за френското предложение за Северна Македония.

Участва и във временната комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация "Южен поток" и "Турски (Балкански) поток" и причините за забавянето на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България).

През юни Василева беше сред имената, които се смятаха за най-вероятни отцепници от партията на Слави Трифонов. Тогава той „изтегли“ депутатите на ИТН от управляващата коалиция, което доведе до внасянето на вот на недоверие от опозицията в лицето на ГЕРБ и падането на правителството.

Василева обаче не напусна ИТН заедно с останалите шестима депутати. Тя гласува заедно с другите народни представители на партията на Трифонов - „за“ отстраняването на Никола Минчев като председател на Народното събрание и „за“ вота на недоверие срещу кабинета „Петков“.

Според Булевард България тя е присъствала на срещите на недоволните депутати от ИТН с представители на „Продължаваме промяната“.

Реакции на останалите депутати

След края на речта й в парламента в сряда Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН не ръкопляскаха, след което Йорданов й благодари за съвместната работа.

По думите му тя е постъпила достойно да напусне парламента, „за разлика от едни други, които постъпиха не толкова мъжки, колкото постъпи тя“.

Депутати от други парламентарни групи също изразиха благодарности към Василева, предаде БТА. Заместник-председателят на парламента и депутат от ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин каза, че думата на Василева не ставала „на две“, и когато е поемала ангажимент, го е изпълнявала.

„И се надявам, че този неин акт е може би една кратка почивка, и скоро ще я видим отново в първите редици, защото българската политика има нужда от хора като нея“, допълни Вигенин.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова каза, че се надява, че поуките, които всеки взема по пътя си, са дълготрайни. Тя припомни, че Елена Гунчева е напуснала ПГ „Възраждане“, оставайки в парламента. "Много по-смислена и истинска позиция, г-жо Василева, от, според мен, неморалната позиция на някой, който напуска своята ПГ с фалшив претекст с неистина", каза Атанасова.

Съжаляваме, че парламентаризмът губи, засега, един добър парламентарист, каза на свой ред заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

Председателят на ПГ на „Демократична България“ Христо Иванов каза, че с досегашния депутат от ИТН винаги е можело да се разговаря с аргументи.

„Губим един колега, с когото може да се говори“, каза той. „Скъсването на възможността за разговор върху голямата картина и дългосрочните приоритети“, според Иванов, е причината, която е накарала Василева да напусне парламента.

Временно изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов и депутатът Борислав Антонов от ПГ „Продължаваме Промяната“ (ПП) също пожелаха успех на Виктория Василева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG