Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска журналистка, протестирала срещу войната в ефир, беше задържана за кратко


Марина Овсянникова
Марина Овсянникова

Руската телевизионна журналистка Марина Овсяникова е била задържана за няколко часа от полицията близо до дома си в Московска област. Това съобщиха тя и нейният адвокат в неделя вечерта.

Овсянникова стана известна със своя антивоенен протест на 14 март, когато нахлу по време на ефир в телевизионото студио на новинарската програма „Время“ на руския Първи канал. Тя държеше плакат с надпис „Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Те ви лъжат”. Също така извика "Спрете войната. Не на войната".

В неделя Овсянникова написа в Инстаграм, че е отведена в полицейското управление в столичния квартал Красноселски. По-късно тя написа, че е била обвинена в „дискредитиране на действията на руската армия“ по време на интервю, което даде в подкрепа на опозиционния политик Иля Яшин. Той е под арест за предполагаемо разпространение на невярна информация за руската армия.

Преди седмица Овсяникова организира самостоятелна стачка на фона на Кремъл, като разпъна плакат с надпис „Путин е убиец, войниците му са фашисти“ и снимки на деца, убити в Украйна. Тогава тя не е била задържана.

Овсянникова, която беше продуцент на Първи канал по време на протеста си през март, публикува на 11 април първия си материал по темата в онлайн изданието на Die Welt.

В текста, озаглавен „Руснаците се страхуват“, са описани последиците от нейния протест. След него тя беше задържана и глобена с 30 000 рубли (около 500 долара) от съда за призив към незаконни протести.

Овсянникова подаде оставка от Първи канал и прекара няколко месеца в чужбина, включително в Украйна, като оттогава многократно е осъждала войната. В продължение на три месеца тя се обучава в немското издание на Die Welt. В началото на юли журналистката обяви връщането си в Русия.

Кремъл засили арестите и преследването на журналисти, активисти и други, които оспорват версията на Москва за инвазията в Украйна. Правителството я нарича „специална операция“, а не война.

39-годишният Яшин е откровен критик на Кремъл и един от малкото видни опозиционни политици, които все още са в Русия след вълна от репресии срещу поддръжници на затворения опозиционер Алексей Навални и хора, които са говорили срещу руската инвазия в Украйна.

Яшин е бил глобяван четири пъти през последните седмици по обвинения в дискредитиране на руската армия заради откритото му противопоставяне на войната в Украйна. Той каза миналия месец след ареста си по обвинение в неподчинение, че не изключва срещу него да бъде образувано наказателно дело, след като излежи присъдата си. Яшин каза още, че властите се опитват да го принудят да напусне Русия, като той отказва да го направи.

"Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Те ви лъжат"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG