Връзки за достъпност

Извънредни новини
Георги Свиленски връща третия мандат на Румен Радев.

Третият мандат: Очаква се президентът да разпусне парламента

БСП получи третия мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев. Това е последният шанс за съставяне на кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание.

11:52 27.7.2022

“Демократична България” ще предложи съвместно явяване на изборите с “Продължаваме промяната”

“Демократична България” (ДБ) ще предложи съвместно явяване на изборите с “Продължаваме промяната” (ПП). Това каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов пред журналисти в парламента.

“Това е логично при много голямото електорално припокриване, което има при нас. Ако все пак мислим за хората, които трябва да представляваме, сме длъжни да им осигурим възможност да не се делят. Да, ще направим такова предложение”, каза Иванов.

Той коментира провала на опитите за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание. По думите му той е резултат от “тежка неадекватност и безотговорност”.

“Нашата оценка е, че това е резултат от партиен егоизъм, страшно дребнаво отношение към политиката в България на фона на големите предизвикателства пред страната. Тежка неадекватност и безотговорност”, каза Иванов.

По-рано БСП обяви, че ще върне мандата за правителство неизпълнен. Това стана, след като предложената от левицата законодателна програма на Народното събрание за следващите шест месеца беше извадена от дневния ред на парламента с гласовете на ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане”. Преди това ИТН се оттегли от преговорите за правителство с мандата на БСП.

17:47 27.7.2022

БСП ще върне мандата в четвъртък в 10 часа

Представители на БСП ще се срещнат с президента в четвъртък, за да върнат неизпълнения мандат за съставяне на правителство. Това съобщи президентството в сряда. Президентът Румен Радев е насрочил срещата за 10 часа.

В сряда БСП съобщи, че ще върне мандата за съставяне на правителство, без да предложи кабинет. Новината дойде, след като "Има такъв народ", "Възраждане", ГЕРБ и ДПС се обединиха в Народното събрание и гласуваха в дневния ред на парламента да не бъде включено гласуването на законодателната програма на БСП за ново коалиционно правителство. Така стана ясно, че няма как нов кабинет, сформиран с мандат на БСП, да събере мнозинство в парламента.

11:08 28.7.2022

Нинова върна третия мандат и обвини Радев, че е съучастник в свалянето на правителството

БСП върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев в четвъртък. Лидерът на партията и вицепремиер в оставка Корнелия Нинова критикува ГЕРБ, ДПС, "Възраждане" и "Има такъв народ", че "с цинична безотговорност хвърлят държавата в хаос." Тя обвини президента, че е "част от тази група, която свали действащото правителство".

Facebook форум

XS
SM
MD
LG