Връзки за достъпност

Извънредни новини

Над 1500 нови случая на ден. Противоепидемични мерки са въведени в общо 19 области


Новите мерки включват и спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м на места със струпване на хора.
Новите мерки включват и спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м на места със струпване на хора.

Областите, в които има ръст на новите случаи на заразени с COVID-19 и здравните власти въвеждат противоепидемични мерки, станаха общо 19. Мерките са леки и включват носене на маски в лечебни и здравни заведения, както и обекти, в които се предоставят социални услуги. Затова съобщава Министерството на здравеопазването.

От 19 юли такива временни мерки бяха въведени в София-град и Бургас, от 20 юли - в Софийска област, Добрич и Ямбол, а от 21 юли - в Габрово, Варна, Враца, Сливен и Силистра.

От 22 юли мерки се въвеждат в още 8 области - Пловдив, Благоевград, Кюстендил, Монтана, Перник, Разград, Стара Загора и Хасково. От 23 юли към тази група се включва и област Ловеч. Тези райони попадат в Етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19.

Заболеваемостта в страната от COVID-19 на двуседмична база е 227 на сто хиляди души население, сочат данните от единния информационен портал. Най-висока заболеваемост от коронавирусната инфекция на двуседмична база се отчита в областите Варна – 365 на сто хиляди, София-град – 350 на сто хиляди, Бургас – 318 на сто хиляди, Перник – 246 на сто хиляди.

Освен носенето на маски в болници и поликлиники новите мерки включват и спазване на физическа дистанция от минимум 1,5 м в места със струпване на хора. Препоръчва се работа от разстояние при възможност, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване. Трябва да се провежда засилен сутрешен филтър в детски заведения, за недопускане на деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.

Това важи и за специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.

През последното денонощие са регистрирани 1640 нови случая на коронавируса в цялата страна, с което броят на активните случаи става 16 399. От тях 856 са в болница, а 41 души са в интензивно отделение. 6 души с COVID-19 са починали през последните 24 часа. През изминалата седмица се наблюдава ръст на новите случаи, като според здравните власти пикът на тази вълна ще е в края на юли.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG