Връзки за достъпност

Извънредни новини

Британското разузнаване опроверга твърдението на Русия, че ударът по Одеса е бил насочен срещу военен кораб


Пожарникари работят на мястото на руски ракетен удар на пристанище на Одеса, Украйна, 23 юли 2022 г.
Пожарникари работят на мястото на руски ракетен удар на пристанище на Одеса, Украйна, 23 юли 2022 г.

Великобритания съобщи, че няма данни украински военен кораб и запаси от противокорабни ракети да са били разположени в черноморското пристанище Одеса през уикенда, което противоречи на твърденията на Кремъл.

В събота руски ракети удариха пристанището в Одеса. Тогава Москва каза, че атаката е била насочена срещу военен кораб на Украйна и други военни цели.

Британското министерство на отбраната обаче съобщи в ежедневния си разузнавателен бюлетин във вторник, че няма "данни, че такива цели са били на мястото, което са поразили ракетите".

Според британското разузнаване ударът най-вероятно е резултат от това, че Москва е възприела противокорабните ракети на Украйна като "ключова заплаха", която пречи на потенциални руски срещу Одеса по морето. В съобщението на разузнаването се казва, че неспособността на Русия да предприеме такова нападение срещу главния черноморски пристанищен град на Украйна "значително е подкопала цялостния план на [Русия] за инвазията".

"Русия ще продължи да дава приоритет на усилията за влошаване и унищожаване на противокорабните способности на Украйна. Въпреки това е твърде вероятно руските способности за насочване на ударите да се подкопават от остаряло разузнаване, лошо планиране и йерархичен подход към операциите", заключават от британските служби.

Ударът дойде ден след подписването на споразумение за подновяването на износа на украинско зърно през украинските пристанища на Черно море. То беше подписано в Истанбул от Русия, Украйна, Турция и ООН.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза в понеделник, че атаката срещу пристанището в Одеса "не е свързана със споразумението за износ на зърно", но същия ден цената на пшеницата се повиши рязко.

Украйна е сред най-големите износители на храни в света, а украинските пристанища, включително основният център Одеса, са блокирани от руския черноморски флот.

Спирането на износа на зърно по време на петмесечната война доведе до драстично покачване на цените, а повторното отваряне на украинските пристанища, което споразумението от 22 юли цели да гарантира, може да предотврати глад в някои части на света. То предвижда Русия да не провежда атаки срещу украински пристанища, докато се товари и изнася зърно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG