Връзки за достъпност

Извънредни новини

Намаляването на природния газ от Русия е изнудване, но ЕС няма да се поддаде, каза Германия


Аналена Бербок
Аналена Бербок

Намаляването на доставките на природен газ от Русия е “изнудване”, но Европейският съюз (ЕС) няма да се поддаде. Това каза външната министърка на Германия Аналена Бербок в интервю за Радио Свободна Европа след като Москва съобщи, че ще намали доставките на газ по газопровода “Северен поток 1”, свързващ Русия и Германия.

Германия и ЕС смятат решението на Русия за опит за предизвикване на разделение сред държавите членки на блока. Според Аналена Бербок този опит ще бъде неуспешен, защото “Европа е обединена както никога досега и разбира, че трябва да сложи край на зависимостта си” от руски енергийни източници.

ЕС иска 100-процентова независимост от руските изкопаеми горива “възможно най-бързо”, добави Бербок.

Интервюто с външната министърка на Германия беше проведено на 26 юли, часове след като Русия съобщи, че ще съкрати дневните газови доставки по газопровода “Северен поток 1” до 20% от капацитета му. Решението влиза в сила на 27 юли.

Германия и ЕС смятат, че няма техническа причина за намаляването на доставките. Според тях решението е политически мотивирано и цели да предизвика колебание сред държавите членки за санкциите, наложени на Москва заради руската военна инвазия в Украйна.

Руската държавна компания “Газпром” каза, че причината за намаляването на доставките на природен газ е технически проблем с турбина, която захранва компресорна станция. Според Бербок обаче това е само претекст и показва, че Русия опитва “всякакви инструменти и трикове”, за да предизвика разделение в Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG