Връзки за достъпност

Извънредни новини

Елизабет Мос – странната кралица на малкия екран


Елизабет Мос участва в сериали още от малка.
Елизабет Мос участва в сериали още от малка.

Тя е прекарала 3 десетилетия по снимачни площадки. Родена е в семейство на артисти в Лос Анджелис, но прекарва четири години в мизерна споделена квартира в Ню Йорк в името на кариерата си. Образите, в които се превъплъщава, обичайно са на границата между кроткостта и свирепостта, което ѝ носи редица отличия.

Тя е Елизабет Мос, която тази седмица празнува 40-ия си рожден ден. Най-добре позната е от сериалите Mad men и The Handmaid’s tale, но последните години се развива и като режисьор. Още от раждането си е част от Църквата на сциентологията, в която служи и до момента. В същото време героините ѝ винаги се бунтуват срещу потисничеството на жените в религиозни или патриархални общества, но тя като че ли изобщо не забелязва това странно противоречие в живота си.

Така Мос се превърна в една от най-нетрадиционните звезди на своето поколение, а кариерата ѝ сякаш дава тон на развитието на телевизията през последния четвърт век, пише Ню Йоркър. На 17 години тя получава ролята на дъщерята на президента в „Западното крило“ (West Wing) – политически сериал за задкулисните игри във Вашингтон, който е огромен хит и бързо я прави популярна.

На 23 е избрана за „Момчетата от Медисън Авеню“ (Mad Men), където героинята ѝ Пеги Олсън извървява пътя от плашлива секретарка до копирайтър с брилянтни идеи. Превръща се в по-емблематичния образ на сериала дори от главния герой Дон Дрейпър, изигран от Джон Хам.

След това идва „Разказът на прислужницата“ (The Handmaid’s Tale), който вече носи на Мос безспорното одобрение и на критиците. Сериалът е кулминацията на протеста на либерална Америка срещу управлението на Доналд Тръмп и консерватизма. Съпротивата, която повежда героинята ѝ Джуун Озборн или Офред, както е прислужническото ѝ име, представлява жени в червени роби и бонета, които протестират срещу закона, който ги принуждава да раждат децата на господарите си. Днес така изглеждат реални демонстрации срещу отмяната на правото на аборт в САЩ. За тази роля Мос печели първата си награда „Еми“ – най-високото призвание за серийни филми.

Мос е на церемония в Холивуд през 2020 г.
Мос е на церемония в Холивуд през 2020 г.

През последните 10 години тя участва и в няколко пълнометражни филма – “Ние“, “Шърли“ и „Невидимия човек“, където образите ѝ отново са многопластови и се сблъскват с домашно насилие, загуба на деца и дискриминация.

Последният ѝ проект е сериалът Shining Girls, който се излъчва само по AppleTV, а Мос не само играе в него, но и режисира част от епизодите.

„Харесва ми да играя роли, които са много противоречиви или съдържат някаква голяма травма, което е много различно от живота ми“, казва тя в интервю за Ню Йоркър. Когато е у дома, гледа романтични комедии и екшън филми със супергерои, но когато играе тя иска да се пренесе в друг емоционално наситен свят. Тази трансформация тя описва като „забавна“.

Елизабет Мос е родена на 24 юли 1982 г. в самото сърце на Лос Анджелис в семейство на музиканти. Къщата им е изпълнена с творци, които редовно се събират, за да свирят или просто, за да се забавляват. Тя описва израстването си като преминало в „много креативно, артистично пространство“. Родителите ѝ стават част от Църквата на сциентологията още преди тя да се роди. Заради това тя само на 11 годишна възраст вече е преминала основните нива на „осъзнаване“ и е пълноправен служител.

В действителност Църквата създава едно малко общество от холивудски сциентолози, а Мос е част от още по-малкото му второ поколение. Тези контакти ѝ помагат в първите дни на кариерата ѝ още като тийнейджърка, когато получава първите си малки роли на екрана.

В интервютата си Мос избягва да говори за Църквата с аргумента, че не иска хората, които я гледат, да се разконцентрират заради нейното членство в нея. И все пак не отрича, че е научила много в нейните учения, за това как да се превъплъщава в един изцяло различен образ от този, който е в ежедневието си. И все пак не вижда противоречието между бунтарските си роли и йерархичната и проблематична на много нива организация на сциентологията.

„Очевидно религиозната свобода и съпротивата срещу теокрацията са много важни за мен“, казва тя.

  • 16x9 Image

    Теодора Бързакова

    Теодора Бързакова е видео журналист в Свободна Европа от 2019 година. Завършила е магистратура "Международна журналистика" в City University London и е работила 5 години в международното радио BBC World Service.

XS
SM
MD
LG