Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата е прекратила проверката срещу Пеевски по "Магнитски"


Делян Пеевски в парламента
Делян Пеевски в парламента

Прокуратурата е прекратила проверките срещу двама от българите, санкционирани от САЩ по закона “Магнитски” за корупция, съобщи ръководителката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова пред БНР. Става дума за депутата и бизнесмен Делян Пеевски и бившия заместник-председател на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

По думите на Маджарова прокуратурата не е намерила данни за извършени престъпления.

“Това е направено, тъй като включително и проверяващият орган в лицето на Националната агенция за приходите (НАП), не констатира неправомерна дейност. В този случай прокурорът е в обвързана компетентност, не разполага с тези специални знания, и в крайна сметка наблюдаващият прокурор се произнася по фактите и обстоятелствата такива каквито са по извършената проверка”, каза Маджарова.

Валентина Маджарова
Валентина Маджарова

По отношение на третия българин в списъка “Магнитски” - намиращият се в Дубай Васил Божков, разследванията продължат, добави Маджарова.

САЩ санкционираха трима българи за корупция по закона “Магнитски” през 2021 г. - Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. На трима бивши държавни служители - Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов - беше забранено да влизат на американска територия.

Прокуратурата започна проверки срещу шестимата санкционирани няколко дни по-късно. Васил Божков към онзи момент вече беше с повдигнати обвинения и се намираше в Дубай. Манолев, Харалампиев и Томов също бяха обвиняеми по различни дела. Пеевски и Желязков обаче към онзи момент не бяха разследвани.

Повод за интервюто с Маджарова е закриването на специализираната прокуратура и специализираните съдилища, което влиза в сила от четвъртък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG