Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Лицето Пеевски". Прокуратурата образува 6 проверки за всеки от санкционираните от САЩ


Сийка Милева
Сийка Милева

Върховната касационна прокуратура (ВКП) се е самосезирала по доклада на американското финансово министерство, с който преди два дни бяха наложени санкции по закона "Магнитски" на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и още трима българи. За всеки от тях е образувана отделна преписка, по която ще се събират данни за евентуално извършени престъпления.

Това обяви в петък говорителката на главния прокурор Сийка Милева по време на свое изявление пред медиите, след което по традиция не беше дадена възможност за журналистически въпроси. Тя каза още, че от проверките досега не е установено незаконно подслушване на политици.

Милева припомни, че Божков вече е обвиняем по общо 18 обвинения и отделно е обект на още няколко разследвания в Специализираната прокуратура. По думите ѝ ако предметът на проверката му по доклада на САЩ съвпадне с някое от досегашните дела срещу него, тя ще бъде прехвърлена в спецпрокуратурата.

Милева каза, че спрямо тримата по-леко санкционирани от Вашингтон – Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов, вече има образувани дела, по които са внесени обвинителни актове в съда.

"Следва да се отбележи, че голяма част от посочените обстоятелства в обсъждания доклад на Министерство на финансите на САЩ вероятно стъпват на работата на прокуратурата на Република България и събраните от нея доказателства, част от които вече са представени в съда", каза говорителката на Гешев.

Досега прокуратурата не е образувала дела за Пеевски и посочения от САЩ за "дясната му ръка" Желязков.

"По отношение на лицето Пеевски през годините от страна на прокуратурата са били извършвани редица проверки. Предстои същите да бъдат анализирани", добави накратко Милева без да уточни дали бившият депутат от ДПС е бил проверяван за участие в корупционни схеми, в каквото беше уличен от американското финансово министерство.

По отношение на действащия зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) Илко Желязков, който беше посочен от Вашингтон за "подставено лице" на Пеевски в различни корупционни практики, висшата прокурорка декларира, че "ще бъде извършена пълна проверка и анализ на посоченото от САЩ".

Милева каза, че при установяване на данни за престъпления, "ще бъдат предприети всички необходими действия". За целта българската прокуратура ще поиска от американските си партньори "конкретизиране и разширяване на посочената от тях информация".

Засега няма данни за незаконно подслушване

Говорителката на главния прокурор засегна по време на изявлението си и течащата в момента проверка за незаконно подслушване на политици и водачи на листи за проведените на 4 април парламентарни избори.

Твърдения за незаконно използване на СРС бяха изнесени от съпредседателя на "Демократична България" Атанас Атанасов и потвърдени от служебния вътрешен министър Бойко Рашков и служебния премиер Стефан Янев.

Милева припомни, че по този повод беше образувано разследване на Софийската градска прокуратура, което беше възложено на Националната следствена служба.

По думите ѝ по него вече е била изискана информация от Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР, както и от Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Разпитани са били и 11 свидетели.

"От получените до момента отговори е видно, че не е установено незаконно подслушване на лица, имаши отношение към политическия живот и изборите за 45-то Народно събрание", заяви говорителката на Гешев.

Тя обаче не уточни защо сред проверяваните структури не е попаднала Държавната агенция "Технически операции" (ДАТО), която също има правомощия и техническа възможност да използва специални разузнавателни средства.

Милева добави само, че от Националното бюро за контрол на СРС е била поискана информация за това "има ли нарушения на Закона за СРС и били ли са обект на незаконно подслушване споменатите в медийни изяви лица".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG