Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Умопомрачаващи" нарушения. ТЕЦ "Брикел" ще бъде затворен, каза Петков


ТЕЦ "Брикел"
ТЕЦ "Брикел"

ТЕЦ "Брикел" ще бъде затворен заради "умопомрачаващи" нарушения. Това каза на брифинг в Министерския съвет премиерът в оставка Кирил Петков.

“Брикел” стана обект на проверки от Петков и вицепремиера в оставка Борислав Сандов. Те бяха по повод сигналите за черен пушек, който се издига от централата и замърсява въздуха.

По думите на Петков предприятието ще бъде уведомено, че в следващия ден ще бъде затворено до отстраняване на огромните пропуски в неговата дейност.

"Има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време, поради което ще наложим принудителна административна мярка "затваряне на ТЕЦ "Брикел", потвърди и вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов.

Според него предприятието е трябвало да бъде затворено още през 2011 г., но заради "опъването на чадър" това не е направено. ТЕЦ "Брикел" произвежда около един процент от ел. енергията на страната, така че енергийната сигурност на държавата не е застрашена, каза Сандов.

Той припомни, че внезапната проверка, в която участва заедно с Петков и представители на няколко институции през миналата седмица, е установила множество нарушения, свръзани с неспазване на екологичното законодателството, както и това, свързано с трудовите права.

Констатирани са повече от 15 нарушения на пожарната безопасност, включително наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и се намира на твърде близко отстояние до обекта. Една авария на такова място може да доведе до еко катастрофа, каза Сандов.

През годините на ТЕЦ-а са налагани десетки административни актове за нарушения, наказателни административни постановления, но това не спира предприятието да преустанови замърсяването, посочи вицепремиерът.

Той каза, че поне няколко служители на Регионалната инспекция по околна среда в Стара Загора сега работят в ТЕЦ "Брикел", като например началникът на сектор "Екология" в ТЕЦ-а, който е бивш директор на Регионалната агенция по околна среда и води.

На въпрос за собственика на ТЕЦ-а Сандов каза, че за него това предприятие се представлява от т.нар. "сламени хора", които съществуват някъде извън България. Собственикът на ТЕЦ "Брикел" е Рой Кенеди, за който никой нищо не знае, каза Борислав Сандов.

"Той явно е подсигурен финансово, за да се подпише зад собствеността на това предприятие, като държи 100 процента от него. В същия момент всички знаят, че реалният собственик е Христо Ковачки. За мен е недопустимо обекти, толкова важни за страната, да имат собственици, за които държавата нищо не знае", каза още Сандов.

След проверките премиерът в оставка възложи на ДАНС да провери дали предприятието е свързано с Ковачки.

Директорът на централата Янилин Павлов каза преди дни, че няма никакво значение кой е собственикът. “Има търговски регистър, всеки може да погледне кой е собственикът”, каза той.

По документи “Брикел” е собственост на британския гражданин Рой Кенеди и фирмата му “Бакар лимитид”. Борислав Сандов каза още преди месеци, че ще поиска среща с него, но такава до момента не се е състояла. Самият Янилин Павлов каза, че е назначен на поста директор на “Брикел” от борда на директорите, не от Рой Кенеди.

Павлов обясни черния пушек, който излиза от ТЕЦ “Брикел” с въглищата, които централата използва.

“Ние си партнираме много добре с мини “Марица Изток” и в момента използваме случая да им помогнем и поемаме най-лошите им въглища, докато те оправят ситуацията в рудник 2”, каза Павлов. “Ние сме предприели ред мероприятия да ограничим това запрашаване, но в момента такава е ситуацията.”

Директорът на “Брикел” твърди, че въпреки черния пушек, който се вижда и “не изглежда много добре в момента”, “всичко е в нормите и в границите, които са ни поставени”.

Едно от твърденията на властите е, че институциите на местно ниво нарочно не са правили проверки и са подготвяли актовете за констатирани нарушения, когато е имало такива, така че да могат да бъдат отменени от съда. Директорът на “Брикел” отрече това.

Павлов каза преди дни, че при затваряне на топлоелектрическата централа много хора ще останат без работа, а централите, които ползват преработени от “Брикел” въглища - в Перник, Бобов дол, Сливен, Русе, и самата ТЕЦ “Брикел”, може също да затворят.

Собствеността на ТЕЦ “Брикел” е свързвана с Христо Ковачки от години. По това, че е собственост на чуждестранна фирма, дружеството прилича на други централи, приписвани на бизнесмена. Самият той е потвърждавал, че е консултант на част от бизнесите, които му се приписват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG