Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Коментираме много теми с него." Ковачки е консултант на ТЕЦ "Брикел", каза шефът ѝ


Христо Ковачки. Снимката е архивна
Христо Ковачки. Снимката е архивна

Бизнесменът Христо Ковачки и в момента е консултант на ТЕЦ “Брикел”. Това потвърди изпълнителният директор на предприятието Янилин Павлов пред Нова телевизия.

“Разбира се, че познавам г-н Ковачки. Коментираме много теми с него”, каза Павлов.

Повод за изказването на директора на “Брикел” са проверките в централата на премиера Кирил Петков и вицепремиера Борислав Сандов. Те са заради сигналите за черен пушек, който се издига от централата и замърсява въздуха.

При проверките беше установено значително замърсяване. Членовете на правителството допуснаха, че над предприятието е имало “чадър” и предположиха, че причина за това е неговият собственик. Премиерът възложи на ДАНС да провери дали то е свързано с Христо Ковачки.

Според директора на централата обаче няма никакво значение кой е собственикът.

“Няма значение кой е собственикът на “Брикел”, каза Янилин Павлов. “Има търговски регистър, всеки може да погледне кой е собственикът.”

По документи “Брикел” е собственост на британския гражданин Рой Кенеди и фирмата му “Бакар лимитид”. Борислав Сандов каза още преди месеци, че ще поиска среща с него, но такава до момента не се е състояла. Самият Янилин Павлов каза, че е назначен на поста директор на “Брикел” от борда на директорите, не от Рой Кенеди.

Среща на Кирил Петков и Борислав Сандов с Янилин Павлов (вдясно)
Среща на Кирил Петков и Борислав Сандов с Янилин Павлов (вдясно)

Павлов обясни черния пушек, който излиза от ТЕЦ “Брикел” с въглищата, които централата използва.

“Ние си партнираме много добре с мини “Марица Изток” и в момента използваме случая да им помогнем и поемаме най-лошите им въглища, докато те оправят ситуацията в рудник 2”, каза Павлов. “Ние сме предприели ред мероприятия да ограничим това запрашаване, но в момента такава е ситуацията.”

Директорът на “Брикел” твърди, че въпреки черния пушек, който се вижда и “не изглежда много добре в момента”, “всичко е в нормите и в границите, които са ни поставени”.

“Пак казвам - това, което е очевадно, е така. Но това, което е като измерване на станциите, от резултати от проверки - всичко е в нормите”, каза Павлов.

Замърсяване на въздуха около ТЕЦ "Брикел"
Замърсяване на въздуха около ТЕЦ "Брикел"

Едно от твърденията на властите е, че институциите на местно ниво нарочно не са правили проверки и са подготвяли актовете за констатирани нарушения, когато е имало такива, така че да могат да бъдат отменени от съда. Директорът на “Брикел” отрече това.

Сега на ТЕЦ “Брикел” са издадени предписания за справяне с емисиите. В случай, че не ги изпълни, централата ще бъде затворена от министерството на околната среда.

Янилин Павлов допусна тази възможност и каза, че в такъв случай много хора ще останат без работа, а централите, които ползват преработени от “Брикел” въглища - в Перник, Бобов дол, Сливен, Русе, и самата ТЕЦ “Брикел”, може също да затворят.

Собствеността на ТЕЦ “Брикел” е свързвана с Христо Ковачки от години. По това, че е собственост на чуждестранна фирма, дружеството прилича на други централи, приписвани на бизнесмена.

В свой доклад природозащитната организация „Грийнпийс“-България описа транзакции между част от тези фирми и други доказателства, че те са свързани. Експертите от организацията включват „Брикел“ ЕАД сред дружествата, част от „въглищната империя“ на Ковачки.

Самият той през годините е потвърждавал, че е консултант на част от бизнесите, които му се приписват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG