Връзки за достъпност

Извънредни новини

"И е бяло, не е черно". Защо властите досега не забелязваха пушека от ТЕЦ "Брикел"


Кирил Петков в ТЕЦ "Брикел" на 19 юли 2022 г.
Кирил Петков в ТЕЦ "Брикел" на 19 юли 2022 г.

Местните хора от години подават сигнали за черния дим от ТЕЦ "Брикел". Властите издават актове, но всичко си продължава както преди. Сега премиерът видя "невероятно замърсяване". Той заподозря "чадър" над предприятието и поиска проверка дали то е свързано с мистериозен "енергиен бос".

Петък, 14 юли, малко след 14 часа. Гъст черен дим се носи около въглищната централа край Гълъбово. Пушекът излиза не само от комина, а и от самата сграда. Гледката не е необичайна за местните хора. Природозащитници непрекъснато предупреждават за замърсяването. Институциите са виждали същия черен пушек, но не са предприемали действия.

Сега пред централата е дошъл министърът на околната среда. Той излъчва онлайн опита си да направи проверка. Вижда се как е спрян от човек, който му казва, че теренът е частна собственост и трябва да изчака навън. Изразява съмнения в самоличността му, а след като министърът показва документ, мъжът отговаря, че всъщност е министър в оставка.

ТЕЦ "Брикел" на 19 юли 2022 г.
ТЕЦ "Брикел" на 19 юли 2022 г.

Така изглеждаше първият - неуспешен - опит на вицепремиера и министър на околната среда Борислав Сандов да направи проверка в ТЕЦ „Брикел“ край Гълъбово, област Стара Загора, в петък. В понеделник той отиде заедно с премиера Кирил Петков и двамата заедно с екипите им този път бяха пуснати в централата.

Те установиха „невероятно замърсяване“ в пъти над нормите по думите на Петков.

Сега ТЕЦ „Брикел“ е заплашена от затваряне. Премиерът поиска от ДАНС данни за собствеността на централата. Тя е свързвана с бизнесмена и бивш политик Христо Ковачки, без да е притежавана пряко от него, подобно на няколко други въглищни централи. Общото между тях е, че са посочвани от природозащитници като замърсители на околната среда.

Според управляващите именно собствеността на централата е причината за това институциите досега да не са предприели нищо, за да спрат замърсяването. Те смятат, че над предприятието има „чадър“, а премиерът Кирил Петков съобщи, че е поискал ДАНС да провери дали Христо Ковачки е свързан с централата.

Проверката

Вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов се опита да направи проверка в ТЕЦ „Брикел“ в петък. Като повод да посети централата без предупреждение Сандов посочи факта, че между докладите на местните служители на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и това, което се вижда на снимки и видеоклипове от района, има разминаване.

Очите ни не могат да ни излъжат, че това, което виждаме, е онова, което пише в докладите.
Борислав Сандов

„Очите ни не могат да ни излъжат, че това, което виждаме, е онова, което пише в докладите“, каза Сандов.

„Реших, че трябва да отида лично, без да информирам никого, включително нашите контролни органи на регионално ниво.“

От години периодично се появяват снимки и клипове, които показват как не само от комина, но и от цялата сграда на ТЕЦ „Брикел“ излиза гъст черен пушек. Видеото на Сандов от петък също показва как от цялата сграда се издига пушек. Същото се видя и на снимките, разпространени от правителствения пресцентър след посещението на Борислав Сандов и Кирил Петков от вторник.

Кирил Петков и Борислав Сандов в ТЕЦ "Брикел"
Кирил Петков и Борислав Сандов в ТЕЦ "Брикел"

При първия си опит да види какво се случва в централата обаче Сандов не беше допуснат вътре. Пътят му беше препречен от човек, който според Сандов е охранител. Човекът поиска министърът да изчака отвън и оспори правото му да направи проверка. Според Сандов това е признак, че на това място „държавата отсъства“.

„В България има места, които все още са феодализирани, в които все още държавата отсъства“, каза той пред бТВ.

По думите на министъра след това на мястото е дошъл изпълнителният директор на дружеството Янилин Павлов, който е отрекъл да има проблем в работата на централата.

„Ние с него стоим и гледаме, аз казвам: „Това е видимо черен дим“. Той казва: „Не, това са изпарения и е бяло, не е черно“, каза още Сандов.

Свободна Европа отправи писмена покана за интервю с Янилин Павлов, но до приключването на текста не беше получен отговор.

Нарушенията

Фактът, че от цялата централа излиза черен дим, е нарушение на разрешителното ѝ. Това става ясно от отговор на екоминистъра на въпрос на депутати от началото на месеца. Разрешителното предвижда всичките емисии да излизат през комините.

ТЕЦ "Брикел" по време на проверката на 19 юли 2022 г.
ТЕЦ "Брикел" по време на проверката на 19 юли 2022 г.

Според отговора на Сандов от началото на 2021 г. до началото на юли 2022 г. на централата са съставени четири акта за неорганизирано изпускане на емисии в нарушение на разрешителното ѝ. Има започнала процедура за налагане на санкция срещу централата за превишение на средногодишната норма за допустими емисии от серен диоксид от август до декември 2021 г.

Такива случаи са документирани и по-рано, а проблемът продължава да съществува и сега, след планов ремонт на инсталацията през юни 2022 г. Това е документирано от граждани, които изпращат снимки до природозащитната организация „Грийнпийс“-България, както и при изненадващата проверка на Сандов.

Фактът, че това не се случва, е проблем, защото така емисиите не преминават през никакви филтри, не се пречистват и не може да се измерят. Освен това фактът, че димът излиза от сградата, говори за лошо техническо състояние на инсталацията, казват експерти.

Измерването на качеството на въздуха в района на централата показва защо това е проблем.

На територията на ТЕЦ „Брикел“ има мобилна станция за измерване на замърсяването на въздуха на Министерството на околната среда и водите. Според показанията в момента на проверката на Сандов и Петков в понеделник, моментното замърсяване на въздуха е било в пъти над нормите.

Концентрацията на серен диоксид е била 15 пъти по-висока от допустимото, а нивото на фини прахови частици - 27 пъти по-високо от разрешеното. Това замърсяване е отчетено въпреки факта, че централата е работила на 20% от капацитета си в момента на проверката.

Не мога да повярвам, че в тези условия работят български граждани.
Кирил Петков

„Дори екипът, който проверяваше и прекара два часа на обекта, се почувства зле само след два часа“, каза Кирил Петков в началото на правителственото заседание в сряда.

„Не мога да повярвам, че в тези условия работят български граждани.“

В „Брикел“ ЕАД работят над 1200 души, показват данните в търговския регистър към април 2022 г.

Сега на централата са дадени предписания за справяне със замърсяването. Ако те не бъдат изпълнени, ще бъде наложена принудителна мярка за спиране на дейността на предприятието, съобщи Министерството на околната среда.

Мълчанието

Представители на институциите са виждали облаците от черен дим около ТЕЦ „Брикел“ и преди и са отчитали превишения на замърсяването, показват издадените актове за констатирани нарушения. Граждани са подавали и преди сигнали за проблема. Той обаче си съществува и до днес.

Входът на ТЕЦ "Брикел"
Входът на ТЕЦ "Брикел"

Според Борислав Сандов липсата на по-сериозни действия срещу дружеството собственик на централата свидетелства за „чадър“ над предприятието от „представители на по-ниските нива на контролните институции на МОСВ и РИОСВ-Стара Загора“.

„Това беше един своеобразен стрес тест за нашата институция в региона. Аз установих, че всъщност контролът е фиктивен“, каза Сандов и добави, че ще последват проверки и кадрови промени.

Екоминистърът каза също, че актовете за нарушения, издавани от институциите срещу ТЕЦ „Брикел“, биват обжалвани в съда и той ги отменя. След това обаче институциите не обжалват решенията на по-горна инстанция.

„Това говори за умишлено прикриване“, каза Сандов пред бТВ. И посочи вероятната според него причина – „те просто са били оставени настрани заради своите консултанти.“

Сянката на Ковачки

Това е препратка към бизнесмена и бивш лидер на партия „Български демократичен център“ (БДЦ) Христо Ковачки. Той през годините е потвърждавал, че е консултант на част от бизнесите, които му се приписват. Сред тях е дружеството „Брикел“ ЕАД, което в миналото е било свързано с него.

Главният прокурор Иван Гешев е наричал Ковачки консултант.

По документи „Брикел“ ЕАД е собственост на регистрираната във Великобритания фирма „Бакар Лимитид“, която от своя страна е собственост на британския гражданин Рой Кенеди. Министърът на околната среда Борислав Сандов каза още през декември 2021 г., че ще поиска среща с Рой Кенеди, но такава не се състоя.

По това, че е собственост на чуждестранна фирма, дружеството прилича на други централи, приписвани на Христо Ковачки.

В свой доклад природозащитната организация „Грийнпийс“-България описа транзакции между част от тези фирми и други доказателства, че те са свързани. Експертите от организацията включват „Брикел“ ЕАД сред дружествата, част от „въглищната империя“ на Ковачки.

Сега премиерът Кирил Петков поиска Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да провери кой е действителният собственик на централата и дали тя наистина е свързана с Христо Ковачки.

Христо Ковачки има декларирана собственост в няколко фирми. Дружествата, които са негова еднолична собственост - „Щайн - Христо Атанасов“ и „Ел Ем Импекс“, нямат посочени данни за контакт в Търговския регистър.

XS
SM
MD
LG