Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ предлагат 10 млн. долара за информация за "фабриката за тролове" на Русия


Евгений Пригожин и Владимир Путин по време на вечеря с чужди учени и журналисти в конен комплекс край Москва, 11 ноември 2011 г.
Евгений Пригожин и Владимир Путин по време на вечеря с чужди учени и журналисти в конен комплекс край Москва, 11 ноември 2011 г.

Държавният департамент на САЩ предлага 10 милиона долара награда за информация, свързана с намесата на Русия в президентските избори в страната през 2016 г., които бяха спечелени от републиканеца Доналд Тръмп.

Вашингтон търси информация за свързания с руския президент Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин, за руската организация "Агенция за интернет изследвания", известна като "фабриката за тролове", както и за други хора и организации, за които се предполага, че са се намесили в американските избори.

Евгений Пригожин, познат още като Готвача на Путин, е от родния град на руския президент Санкт Петербург. Той е свързан с няколко частни военни компании, включително ЧВК "Вагнер", чиито наемници са участвали във военните действия в Донбас, Сирия, Либия, Централноафриканската република и други региони, а сега и в Украйна. Пригожин е под американски санкции за управление на "фабрика за тролове" и предполагаема руска намеса в изборите в САЩ.

"Той и останалите съзнателно и преднамерено са заговорничили, за да навредят на Съединените щати, като нарушават, възпрепятстват и унищожават законните функции на държавата чрез измама, за да се намесят в политическите и изборните процеси, включително президентските избори през 2016 г.", се казва в доклада на Държавния департамент, с която се обявява наградата.

Пригожин и още 12-има руснаци бяха обвинени още през 2018 г., че са организирали кампания в социалните мрежи с цел да провокират разделение в американското общество и да увеличат шансовете за победа на Тръмп. Обвиненията бяха повдигнати задочно в рамките на разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентския вот в САЩ две години по-рано, припомня Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Тогава имаше информация, че руското военно разузнаване е хакнало сървъра на Демократическата партия и е улеснило публикуването на поверителни материали. Разследването в крайна сметка не установи тайно споразумение между членовете на кампанията на Тръмп и Москва, а руските власти отрекоха да са осъществили намеса.

Никой от обвиняемите все още не е изправян пред американското правосъдие. През 2020 г. американското министерство на правосъдието се отказа от обвиненията срещу две руски компании. Причината беше, че Вашингтон прецени, че евентуално дело срещу корпоративен обвиняем, който не присъства в САЩ, може да доведе до разкриване на чувствителна информация за средства и техники, използвани от американските служби.

През февруари 2018 г. Окръжният съд на САЩ издаде заповед за арест на Евгений Пригожин. След това той беше обявен за издирване от Интерпол, а ФБР обяви награда от 250 000 долара за информация, която може да доведе до ареста му.

Бизнесменът пък коментира, че американските власти "се стремят да го отвлекат" и "незаконно да го лишат от свободата му под пресилен претекст". В отговор той предложи 500 000 долара за "залавянето" на базирания във Великобритания бизнесмен и критик на Владимир Путин Михаил Ходорковски.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG