Връзки за достъпност

Извънредни новини

Депутатите спешно забраниха продажбата на райски газ на деца


Продажбата на райски газ на деца вече е забранена, но властите се съмняват, че могат да наложат ефективен контрол.
Продажбата на райски газ на деца вече е забранена, но властите се съмняват, че могат да наложат ефективен контрол.

Народното събрание в спешен порядък забрани в петък продажбата на райски газ на непълнолетни. Поправката в Закона за здравето, за която настоя омбудсманът Диана Ковачева, беше предложена от ГЕРБ и подкрепена от всички политически сили на две четения в пленарната зала.

Това стана на фона на множество жалби от родители и граждански организации за масово разпространение и употреба на веществото, чието официално име е диазотен оксид. Те доведоха до проверки на Комисията за защита на потребителите в заведенията, разпоредени от икономическата министърка в оставка Корнелия Нинова.

С новата законова поправка райският газ на практика беше приравнен към алкохола. При разглеждането на текстовете преди ден в здравната комисия в парламента от Министерството на здравеопазването обаче изразиха съмнение, че регионалните здравни инспекции ще успеят да упражняват ефективен контрол над спазването на забраната.

Освен продажбата на непълнолетни, новите законови промени забраняват търгуването на райски газ на територията на детските градини, училищата, общежитията за ученици, лечебните заведения, както и на спортни и обществени прояви за деца и ученици.

Законът предвижда глоба за физически лица от 800 до 1500 лв. при първо нарушение и 1500 до 3000 лв. – при повторно. За фирмите е предвидена санкция от 3000 до 6000 лв., а при повторно извършване на същото нарушение – от 5000 до 12 000 лв.

Поправката в Закона за здравето беше приета в петък по време на последното пленарно заседание на 47-ото Народно събрание. То завърши с прочитане на декларации от парламентарните групи с изключение на тези на ДПС и БСП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG