Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Добра работа" или "сами срещу всички". Предизборната кампания набира скорост


На 30 юли се проведе традиционният събор на БСП под връх Бузлуджа.
На 30 юли се проведе традиционният събор на БСП под връх Бузлуджа.

С края на последното заседание на 47-ото Народно събрание в петък започна и предизборната кампания на партиите, които бяха част от досегашната управляваща коалиция.

След като БСП върна третия мандат за сфомиране на кабинет, сега предстои през следващата седмица президентът Румен Радев да разпусне Народното събрание, да назначи служебно правителство и да насрочи парламентарни избори през есента.

БСП се поздравиха за работата досега

Лидерът на БСП Корнелия Нинова даде официално начало на кампанията под връх Бузлуджа, където социалистите се събират на традиционния си събор. Тя каза, че е доволна от добре свършената работа от правителството през последните 6 месеца.

Оставяме финансово стабилна, икономически развита и социално ангажирана държава, каза Нинова.

Тя каза, че БСП е успяла да върне вярата на хората в държавните институции и предприятия и е направила така че България да е първа по индустриален растеж в Европейския съюз. По думите на Нинова самата партия се е променила към по-добро.

„С това управление от партия, с която никой не желаеше да преговаря, ние се превърнахме в партия, която преговаря с всички, защото сме дипломати“, каза още тя.

Председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски също говори за успехите на партията в досегашното управление в интервю по бТВ в събота.

Георги Свиленскив Народното събрание по-рано този месец.
Георги Свиленскив Народното събрание по-рано този месец.

"Важното е, че имаме какво да кажем на хората, да им покажем какво свършихме за 7 месеца. Имаме резултати, с които можем да отидем и при младите семейства, и при учениците, и при децата, при възрастните хора и това ще бъде отчетено. Няма как да не отбележа безплатните ясли и детски градини, данъчното облекчаване от 600 лева за едно дете, преизчисляването на пенсиите, подпомагането на бизнеса, енергийната помощ от 100% над 250 лева за мегаватчас", изброи Свиленски като постижения на БСП в този кабинет.

„Продължаваме промяната“ са уверени в победата

Калина Константинова от досегашната първа политическа сила в парламента „Продължаваме промяната“ каза, от партията са абсолютно уверени, че ще спечелят предсрочните парламентарни избори в интервю по Нова телевизия в събота.

"Предвид факта колко бързо стартира всичко миналото лято, колко неподготвени бяхме, неопитни в това, което ни предстои, кампания не бяхме правили. И на мускул, ентусиазъм и любов към каузата успяхме да спечелим изборите. Сега сме доста обиколки напред", каза Константинова.

Калина Константинова беше вицепремиер в кабинета "Петков".
Калина Константинова беше вицепремиер в кабинета "Петков".

По думите й все още няма категорично решение дали ПП ще се явят заедно с "Демократична България" или самостоятелно на изборите. Предложението за съвместно явяване беше направено от лидерите на ДБ.

"Реалността е, че ние сме коалиционни партньори, които вече трети пореден път в рамките на седем месеца са препотвърдили своята обща програма и визия", каза тя.

Подобна увереност в победа на изборите изрази и досегашният зам. председател на Народното събрание от ПП Мирослав Иванов.

„От „Продължаваме Промяната“ (ПП) вярваме, че ще имаме по-добър резултат от изборите миналата година, и вярваме, че с колегите от БСП и „Демократична България“ ще имаме необходимото мнозинство от 121 депутати. Това е целта, която си поставяме.“ каза той по бТВ.

„Демократична България“ призова за обединение

За да реализираме промяната, „Продължаваме Промяната“ трябва да се обърнат към тези, които започнаха промяната – демократичната общност. Това каза в петък в „Панорама“ на БНТ съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов.

"Това е онази група, която гарантира дълготрайната ориентация на развитие на страната ни", каза Иванов.

Христо Иванов е съпредседател на "Демократична България".
Христо Иванов е съпредседател на "Демократична България".

"С разбирането, че ние не трябва да делим тези хора, ние можем да решим два въпроса – за войната и за корупцията. Не може да се реши само единият проблем", допълни той.

Христо Иванов говори и за евентуално съвместно явяване на изборите с „Продължаваме Промяната“.

Според него те имат нужда от време да си формират решения и да анализират ситуацията. Той каза още и че не всички в „Демократична България „са ентусиазирани да влизат в нова коалиция – това е като да се местиш от къща с градина в блокче със съседи“.

„Има такъв народ“ каза, че излиза „сами срещу всички“

Депутатът от "Има такъв народ" (ИТН) Станислав Балабанов отправи редица обвинения срещу предишните коалиционни партньори на партията в интервю по бТВ в събота. „Докато хората си мислеха, че политическите партии ще мислят за тях, оказа се, че политическите партии искат само власт, защото демократи и комунисти, обединени за власт - това е оксиморон, за съжаление“, каза той.

По думите му първият мандат за сформиране на кабинет е бил „убит“ от Асен Василев от ПП, а третият – от Христо Иванов от ДБ, защото и двамата са постъпили грешно спрямо лидерите на ИТН.

Станислав Балабанов е депутат от ИТН.
Станислав Балабанов е депутат от ИТН.

Той не направи прогнози как ще изглежда следващият парламент, как ще е подреден и кои ще са личностите в тези политически формации, но уточни, че с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма как да се водят бъдещи преговори.

„Хората ще отредят нашето място и излизаме сами срещу всички - няма да допуснем лицемерни политици да се гаврят с обществото ни“, каза още Балабанов.

Според ГЕРБ правителството се е „самосвалило“

Според депутати от ГЕРБ, които бяха в опозиция в последния парламент, правителството с премиер Кирил Петков само се е свалило от властта заради своите грешки.

"То беше резултат от една много сбъркана конструкция, която беше предложена през декември, когато се формираше кабинетът“, каза депутатът Тома Биков по Нова в събота.

Тома Биков е от ГЕРБ.
Тома Биков е от ГЕРБ.

В следващия парламент обаче трябва партиите да могат да водят по-добър диалог помежду си, каза още той.

„В 48-ото Народно събрание трябва да се говори с всяка една партия, независимо дали е опозиция или управляваща“, поясни Биков.

"Мисля, че имаме всички шансове да бъдем на първо място. По-важно е след изборите какво ще се случи. Трябва да оставим всички възможности отворени. Би било изключително лошо политическата криза да продължи. Това ще се случи, ако ГЕРБ не участва в управлението", уточни Биков.

„Възраждане“ не отива на избори, а на референдум за бъдещето

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов описа ситуацията от последните седмици като „неразбория“ и каза, че се надява от нея да спечели българският народ. Той също беше гост в „Панорама“ по БНТ.

Костадин Костадинов е в Народното събрание през юни.
Костадин Костадинов е в Народното събрание през юни.

„Ще се стремим да обясним на българските граждани, че не отиваме на избори, а на референдум за бъдещето на България – искаме ли България да продължи да съществува като държава, или искаме България да бъде унищожавана“, каза той.

Според него начинът, по който се управлява България – със зависимости отвън, „умира“ и трябва да се намери нов път.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG