Връзки за достъпност

Извънредни новини

Без газ и вода. Украйна обяви задължителна евакуация от Донецк


Президентът на Украйна Володимир Зеленски е сниман през юни 2022 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е сниман през юни 2022 г.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че правителството е взело решение за задължителна евакуация на хората в област Донецк в Източна Украйна заради интензивните сражения с руските сили и опасността от замръзване през зимата.

Според Киев стотиците хиляди хора, които все още са в зони на бойни действия в целия регион Донбас, трябва да напуснат.

„Колкото повече хора напуснат Донецка област сега, толкова по-малко хора ще има време да убие руската армия“, каза Зеленски в обръщение късно в събота вечер.

По думите му на жителите ще бъдат дадени компенсации.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук предупреди, че евакуацията трябва да се извърши преди да започне зимата, защото има вероятност хората да нямат достъп до отопление. По думите й газопроводите в региона са били унищожени, което ще направи невъзможно отоплението на градовете и селата.

Според Верешчук в Донецка област са останали 200-220 хиляди души, от които 52 хиляди са деца.

В индустриалния регион Донбас влизат Донецка и Луганска област, като втората е окупирана от руските сили от седмици. Според украинските власти там има населени места, където хората нямат достъп и до водоснабдяване, освен до газ. Електроснабдяването също е ненадеждно, казва Верешчук.

Руската инвазия в Украйна започна в края на февруари и продължава да нанася разрушения в цялата страна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG