Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Условия за апокалипсис няма". В последното си обръщение Кирил Петков изпрати Слави Трифонов в историята 


Бившият премиер Кирил Петков
Бившият премиер Кирил Петков

"Условия за апокалипсис в България няма". Това каза Кирил Петков в последното си обръщение като премиер. "Политици, лобисти и обикновени брокери се възползват от политическата нестабилност, за да Ви накарат да се страхувате за бъдещето", казва Петков.

Според него целта е "да забравите кой превърна България в ограбена, смазана от корупция държава, най-бедната в Европейския съюз". Петков не споменава ГЕРБ и бившия премиер Бойко Борисов, но говори за "пачките и кюлчетата, с които пълниха чекмеджетата".

Петков обаче подчертава ролята на бившия си коалиционен партньор "Има такъв народ" за падането на правителството. "За троянския кон в правителството Слави Трифонов не искам даже да говоря, защото вярвам, че той е вече част от историята. Докато пееше за Македония, негови министри искаха поредните милиарди без контрол".

Според Петков правителството е свалено толкова бързо, "защото ударихме по схеми за милиарди, източени от пътното строителство, от граничния контрол, от железопътния транспорт". Той казва, че тези пари "обогатяваха двайсетина избрани".

В началото на януари Петков каза, че 20 души са в основата на корупцията в България.

В изявлението си Петков казва, че "правителството ни падна в парламента с помощта на група зависими депутати".

Премиерът в оставка изброява и успехи на правителството, сред които помощите на отопление през зимата, изваждането на България от зависимостта от руски газ. По думите му се наложи "да удължим мярката за намаляване на цената на литър гориво, която плащате на бензиностанциите. Защото единствената институция, която може да свали цените по пазарен път - регулаторът КЗК – отказва да разследва за картелни споразумения".

Правителството на Кирил Петков подаде оставка в края на юни. До нея се стигна след успешния вот на недоверие в парламента, който беше внесен от ГЕРБ след напускането на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" (ИТН) от управляващата коалиция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG