Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабинетът "Петков" откри "сериозни нарушения" при строежа на "Турски поток". Сезира МВР и ДАНС


Бившият премиер Бойко Борисов и бившата енергийна министърка Теменужка Петкова инспектират строежа на "Турски поток".
Бившият премиер Бойко Борисов и бившата енергийна министърка Теменужка Петкова инспектират строежа на "Турски поток".

Властите откриха „сериозни нарушения“ при строителството на продължението на газопровода „Турски поток“ през България. Това съобщи Министерският съвет в последния ден от управлението на правителството на Кирил Петков. Установени са редица нарушения на екологичното законодателство и на правилата за възлагане на обществени поръчки.

Информацията за нарушенията е предадена в понеделник от Петков на Министерството на вътрешните работи (МВР), Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за последващи действия, пише още в съобщението.

Продължението на „Турски поток“ през България, известно още като „Балкански поток“, беше построено за една година по време на управлението на третото правителство на Бойко Борисов.

Съоръжението свързва газопровода „Турски поток“ от Русия до Турция с газопреносните мрежи на Сърбия и Унгария. Сега Русия доставя по газопровода природен газ на Белград и Будапеща. Москва спря едностранно и в нарушение на договора доставките за България, които до април също минаваха по този газопровод.

България плати 3 млрд. лева за изграждането на продължението на „Турски поток“. Изпълнител беше „Консорциум Аркад“, зад който се оказа, че стоят основно руски подизпълнители.

Съмненията за нарушения при възлагането и строителството на газопровода се появиха още преди той да е завършен. През май 2022 г. Кирил Петков възложи проверка на проекта. Тогава той нарече проекта „инструмент за влиянието на Путин в региона“ и заподозря корупция.

Резултатите от проверката, съобщени във вторник, показват нарушения в няколко области.

Изброени са няколко нарушения на екологичното законодателство. Екоминистерството се е позовало на становището за разрешаването на строителството на газопровода „Южен поток“ от 2013 г. и изобщо не е отчело, че оттогава до 2019 г. границите на защитените местообитания в района на трасето са се променили.

Пресичането на реките Вит и Цибрица, които попадат в защитени зони, е позволено от зам.-министър на околната среда без мотиви. Освен това строителството на една от компресорните станции е започнало без да има оценка за въздействие върху околната среда. Регионалните екоинспекции не са контролирали изпълнението на проекта.

Посочени са и нарушения при възлагането и изпълнението на обществените поръчки. При избора на „Аркад“ за изпълнител на поръката е допусната намеса на тогавашния министър на енергетиката, който е дал писмени указания на възложителя на поръчката „Булгартрансгаз“, пише в съобщението. Освен това фирмата изпълнител не е предоставила част от нужните документи при сключване на договора. Това е установено при проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през март 2022 г.

Открити са и нарушения в трудовите договори, сключени с работниците по проекта. Освен това се потвърждава, че пътната карта за сътрудничество с „Газпром“ не е налична в оригинал в българските държавни институции, което според правителството е нарушение на закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG