Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нанси Пелоси отлетя от Тайван. Китай продължава военните учения


Посещението на Нанси Пелоси предизвика напрежение между Тайван и Китай.
Посещението на Нанси Пелоси предизвика напрежение между Тайван и Китай.

Председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси напусна Тайван в сряда, съобщиха световните агенции. Тя пристигна в столицата Тайпе във вторник вечерта, предизвиквайки напрежение между Китай и САЩ.

След необявената си визита в Тайван тя продължава азиатската си обиколка към Южна Корея заедно с още петима представители на Конгреса. Програмата им включва още Сингапур, Малайзия и Япония. Междувременно китайската армия ще продължи военните си учения около острова поне до неделя.

Преди да отлети, Пелоси произнесе реч пред парламента в Тайпе, в която нарече Тайван "едно от най-свободните общества в света". Тя определи визитата си като знак за непоколебимия ангажимент на САЩ към демокрацията в Тайван.

"Благодарим ви за вашето лидерство, искаме светът да оцени това", обърна се Пелоси към президентката Цай Ингвен, подозирана от Пекин, че се стреми към официална независимост, което се смята за "червена линия" за режима в Китай.

Пелоси каза също, че новоприето американско законодателство предлага по-голяма възможност за икономическо сътрудничество между САЩ и Тайван. Основната му цел е да стимулира засилване на производството на чипове в Тайван, за да може островът да се конкурира с Китай.

Президентката Цай благодари на Пелоси за конкретните й действия в подкрепа на Тайван и посочи, че островът няма да отстъпи пред лицето на засилените военни заплахи.

Китайски военни учения

Непосредствено след пристигането на председателката на Камарата на представителите на САЩ, китайската армия започна военновъздушни и военноморски учения близо до Тайван, които вклюват тестови изстрелвания на конвенционални ракети в морето източно от острова. Агенция Синхуа предаде, че до неделя в региона ще има учения с "бойни стрелби".

Китайското външно министерство пък излезе с позиция, според която, че посещението на Пелоси сериозно уврежда мира и стабилността в Тайванския проток, оказва тежко въздействие върху политическата основа на китайско-американските отношения и сериозно нарушава суверенитета и териториалната цялост на Китай, предаде БТА.

Освен това американският посланик в Пекин Никълъс Бърнс беше повикан в китайското външно министерство, за да му бъде връчена официална протестна нота.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза след пристигането на Пелоси, че САЩ няма да бъдат сплашени от заплахите на Китай или от войнствената му риторика и няма причина нейното посещение да предизвиква криза или конфликт.

"Явна провокация"

Междувременно руското външно министерство разпространи чрез агенция ТАСС свое изявление, в което определя американската високопоставена визита в Тайпе като "явна провокация в духа на агресивната линия на САЩ за цялостно сдържане на Китай".

Руското външно министерство добави, че отношенията между страните на Тайванския проток са чисто вътрешни работи на Китай и Пекин има право да предприеме необходимите мерки за защита на своя суверенитет и териториална цялост по тайванския въпрос. Тази позиция напълно съвпада с китайските предупреждения от вторник.

"Принципната позиция на Русия е непроменена: изхождаме от предпоставката, че има само един Китай, китайското правителство е единственото легитимно правителство, което представлява цял Китай, а Тайван е неразделна част от Китай", гласи още официалната позиция на Москва.

Северна Корея, Куба, Венецуела и Никарагуа също осъдиха посещението на Пелоси в Тайван. Пхенян разкритикува визитата като "непредпазлива намеса" на САЩ във вътрешните работи на Китай. Хавана също отхвърли действията на САЩ. Венецуелското външно министерство нарече посещението на Пелоси "пряка провокация", а Никарагуа заяви, че напълно подкрепя позицията на Китай по въпроса за Тайван.

Американски бойни кораби

Кацането на Пелоси в Тайпе беше предшествано от разполагането на четири американски бойни кораба източно от Тайван като част от "рутинно" предислоциране. В отговор Пекин веднага мобилизира свои бойни самолети и кораби.

Самолетоносачът "Роналд Рейгън" се намира във Филипинско море, източно от Тайван и Филипините, и южно от Япония, потвърди представител на флота на САЩ във вторник.

"Роналд Рейгън" е придружаван от въоръжения с крилати ракети крайцер "Антиетам" и разрушителя "Хигинс". Амфибийният нападателен кораб "Триполи" също е в региона като част от предислокация, започнала през май.

Властите на Китай смятат Тайван за китайска територия и не приемат официални контакти между свои дипломатически партньори и правителството в Тайпе. Руската инвазия в Украйна засили опасенията, че Китай може да анексира демократичната островна република със сила. Напрежението около Тайван не е било толкова високо от 90-те години на миналия век, отбелязва ДПА.

"Китай нахлу в Русия". Как един анимационен филм се бори срещу войната
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG