Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маските на закрито в София са задължителни само за 15 дни, а не за цял месец


Снимката на хора с маски в софийски мол е от юни месец 2021 г. и е илюстративна.
Снимката на хора с маски в софийски мол е от юни месец 2021 г. и е илюстративна.

От четвъртък за 15 дни в столицата е задължително носенето на маски в закрити обществени места. Столичната регионална здравна инспекция намали срока на действие на противоепидемичните мерки в София и конкретизира обхвата им, съобщи в сряда пресцентърът на здравното министерство.

Заповедта с намаления срок на действие на мерките срещу разпространението на COVID-19 беше издадена след среща на служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев с директора на столичната здравна инспекция Данчо Пенчев.

Мерките ще са в сила от 4 август до 19 август, включително. Първоначално беше съобщено, че ще важат до края на месеца.

В заповедта се конкретизира, че противоепидемичните мерки не се отнасят за спортуващите на закрито, за персонала и клиентите на заведенията за хранене и развлечение и за децата до 6 години.

По отношение на големите търговски обекти, тип мол, е направено уточнение, че гражданите следва да носят предпазни маски при посещение на отделните търговски обекти в рамките на мола, но не и в общите части.

Колко са болните

С най-много заразени от COVID-19 и с най-натоварена болнична система са областите: София-град, Бургас, Варна и Силистра. Това показват данните на Единния информационен портал.

Най-голям брой новооткрити случаи на коронавирусната инфекция за последното денонощие има в областите София-град – 490, Бургас – 179, Варна – 160, Пловдив – 131, показват данните.

Тези области попадат в етап две на разпространението на вируса според Националния план за справяне с пандемията.

На 14-дневна база най-висока заболеваемост от инфекцията се отчита в областите София-град – 468 на сто хиляди души, Силистра – 445 на сто хиляди, Варна – 427 на сто хиляди, Стара Загора – 394 на сто хиляди, Бургас – 391 на сто хиляди.

Заболеваемостта от COVID-19 в страната на двуседмична база е 329 на сто хиляди души население.

Какви са всички мерки

Според Националния оперативен план за справяне с пандемията за областите, попадащи в етап две, се предвиждат, освен въведените в етап едно мерки, - носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, в обекти за предоставяне на социални услуги, градския транспорт и други обекти, в които рискът от заразяване е висок; спазване на физическа дистанция от минимум метър и половина; хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности; редовно проветряване; работа от разстояние, при възможност; така и носене на защитна маска на закрито в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора.

Други задължителни мерки за областите, попадащи в етап две, са въвеждане на изискване за недопускане на повече от един човек на осем кв. м в търговски обекти, ограничаване на свижданията в лечебните заведения и специализираните институции за предоставяне на социални услуги, както и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Допускат се само свиждания при пациенти с болничен престой над пет дни - по преценка на лекуващия лекар и според здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Етап две предвижда и други задължителни мерки, отнасящи се за училищата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG