Връзки за достъпност

Извънредни новини

Първият кораб с украинско зърно мина проверка в Турция и вече плава към Ливан


Плаващият под флаг на Сиера Леоне кораб "Разони" с 26 527 тона царевица на борда преминава през Босфора.
Плаващият под флаг на Сиера Леоне кораб "Разони" с 26 527 тона царевица на борда преминава през Босфора.

Първият кораб, натоварен със зърно, който отплава от Украйна от началото на руската инвазия, продължава по маршрута си към ливанския град Триполи, след като успешно премина проверка край Истанбул.

"Разони" превозва над 26 000 тона царевица в изпълнение на споразумението за отблокиране на износа на зърно от три украински пристанища, постигнато с посредничеството на Турция и ООН. Корабът отплава на 1 август от Одеса и достигна късно на следващия ден турското крайбрежие със закъснение заради лошо време.

Според договорената процедура проверките на плавателните съдове с украинско зърно се извършват на море, а не на пристанището в Истанбул.

Говорител на ООН съобщи, че около 27 кораба са в очакване да отплават с товари и подписани договори от трите споменати в споразумението украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни.

Държавният департамент на САЩ нарече развитието на казуса с блокирания износ на украинско зърно "значителна стъпка, която поражда надежда за доставяне на милионите тонове зърно, заседнали в пристанищата на Украйна ".

В същото време Вашингтон предупреди, че Русия трябва да изпълни задълженията си по споразумението и да прекрати атаките срещу украинските земеделски земи.

"Това е само първа стъпка и продължаващото прилагане на споразумението от 21 юли с помощта на ООН е от съществено значение за укрепване на продоволствената сигурност по света. Русия трябва да изпълни ангажиментите си, включително чрез улесняване на безпрепятствения износ на селскостопански продукти от черноморските пристанища", заяви още Държавният департамент на САЩ.

Украинският президент Володимир Зеленски обаче омаловажи напредъка на кораба "Разони" по маршрута му, посочвайки по време на видеоконферентен разговор с австралийски студенти, че това е нищожна част от реколтата на страната му, която чака да бъде изнесена по море.

По данни на Киев на склад Украйна има 20 млн. тона зърно, предназначени за износ, за да се освободи място за новата реколта, която се събира в момента. Тя се оценява на около 40 млн. тона.

Неназован високопоставен турски представител каза пред Ройтерс по-рано във вторник, че Анкара очаква приблизително един кораб със зърно да напуска украинските пристанища дневно, докато се изпълнява споразумението с посредничеството на ООН.

Спирането на доставките на зърно от Украйна, която е един от най-големите износители на зърно в света, допринесе за скок в цените на храните и предизвика безпокойство сред страните в Близкия изток и Африка.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG