Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Гледа го в очите, носи кафето". Защо снимката на Петков и Бориславова е повече от манипулация


Началничката на кабинета на вече бившия премиер Лена Бориславова.
Началничката на кабинета на вече бившия премиер Лена Бориславова.

БНТ публикува снимка, на която премиер и началничка на кабинета му сякаш се държат за ръце. Бързо става ясно, че това е зрителна измама, но акцията за очерняне на политически опоненти вече е задействана. От нея обаче прозира и друго - внушението, че всяка успешна жена дължи позицията си на мъж.

Композицията е семпла и е запечатана от серия снимки: вече бившият премиер Кирил Петков и началничката на кабинета му Лена Бориславова се качват по стълбите на Министерския съвет. Не се държат за ръце. Българската национална телевизия (БНТ) обаче публикува един конкретен кадър във Фейсбук, на който изглежда сякаш двамата са вплели длани.

Това е достатъчно, за да предизвика пореден епизод от продължителна кампания в таблоидни медии, внушаваща, че Петков и Бориславова имат повече от служебни отношения.

Манипулацията заживява свой живот в социалните мрежи въпреки опровержението от самата авторка на снимката, която обяснява, че впечатлението за хванати ръце е просто зрителна измама. Други медии показват и видеокадри, на които ясно се вижда, че Петков и Бориславова не докосват дланите си в нито един момент.

БНТ обаче така и не махна подвеждащата снимка от Фейсбук страницата си, а част от публиката остана с впечатлението, че жълтите заглавия за афера между Петков и Бориславова са потвърдени. Въпреки абсурдността на хипотезата двамата да се държат за ръце насред кулоарите на Министерския съвет, заобиколени от десетки журналисти, фотографи и оператори.

Случаят обаче не може да бъде подминат просто като "жълтина", опит за клюка или "невинна грешка". Той очевидно е част от целенасочена компроматна кампания срещу вече бившето правителство, казват наблюдатели, с които Свободна Европа разговаря.

Според тях фокусът на кампанията конкретно върху Лена Бориславова сочи едно - в българското общество продължава да битува схващането, че една жена може да бъде успешна само благодарение на мъж до нея.

"Активно мероприятие"

"Днес в Министерския съвет имаше най-малко стотина репортери, фоторепортери, оператори", написа Лена Бориславова във вторник, малко след като от БНТ публикуваха подвеждащата снимка.

Това се случи след церемонията, в която правителството на Кирил Петков предаде властта на служебния кабинет.

"Всички знаехме, че [репортерите] ще бъдат постоянно с нас и ще заснемат всичко, от всякакъв ъгъл, включително такъв, от който изглежда сякаш съм хванала премиера за ръка. Не бих и не съм го направила."

Въпреки че думите ѝ бяха потвърдени от видеозаписи, свидетелствата на други репортери, както и от самата авторка на снимката - фотожурналистката Десислава Кулелиева, БНТ така и не премахна подвеждащото изображение.

Така то продължава да бъде споделяно и да трупа коментари и в момента.

От БНТ публикуваха единствено новина на сайта си, в която отразиха Фейсбук поста на Бориславова, без обаче да дават какъвто и да било контекст или да споменават, че цялата манипулация е започнала именно от националната телевизия.

Преподавателят по политически науки в Нов Български университет Евгений Дайнов определя това поведение на обществената медия, която би трябвало да подхожда особено отговорно към съдържанието си, като "позор". По думите му то ясно показва, че БНТ вече участва в опитите за очерняне на "Продължаваме промяната", започнали по-рано.

"Това са откровено ченгеджийски номера", смята Дайнов.

Тези опити започнаха още през пролетта, като се фокусираха конкретно върху личността на Бориславова. През май в различни жълти издания започна да се разпространява слух за персонален конфликт между нея и съпругата на Кирил Петков. Няколко седмици по-късно се появи и уж компрометиращо видео на Петков и Бориславова със сензационни заглавия за афера между тях. Впоследствие началничката на кабинета даже беше принудена да покаже годежния си пръстен в отговор на въпроси на настоятелен влогър в кулоарите на парламента.

"Очевидно, че има натиск на злите сили да се намери някакъв компромат, но тъй като не са намерили нито къщи в Барселона, нито кюлчета злато в чекмеджета, сега се опитват да направят нещо, което Държавна сигурност наричаше активно мероприятие", казва Дайнов и обобщава: "Тоест лично да омаскарят някакви хора, намеквайки, че вършат нещо нередно."

За разлика от предните пъти обаче, във вторник внушението за афера между Петков и Бориславова тръгна точно от БНТ - "завладяната държавна телевизия", както я определя Дайнов. Затова и последва сериозна реакция на възмущение в социалните мрежи.

В коментарите под публикацията на националната телевизия десетки хора призоваха тя да бъде санкционирана или поне да се извини за подвеждащата снимка. От Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) поискаха обществената медия да даде обяснение, тъй като кадърът е бил използван "за дезинформация в навечерието на предизборна кампания".

"Важно е БНТ да разсее съмненията, че вместо да информира обективно, може да бъде използвана за манипулиране на общественото мнение в полза на определени политически кръгове", заяви АЕЖ.

"Официализиран сексизъм"

Манипулацията, произведена от националната телевизия, обаче е само едната страна на проблема. Ключовото в цялата очерняща кампания е, че тя е фокусирана върху една успешна жена и нейния интимен живот, смята социоложката Светла Енчева.

Според нея тази манипулация е възможна само в общество, в което всичко се интерпретира с някакъв нечист, сексуален подтекст.

"Общество, в което на жената не се гледа като на някой, който може да е постигнал нещо сам. Ако тя е станала това, което е станала, значи тук трябва да има замесен секс. Без това не може", отбелязва Енчева.

За това заговори и самата Бориславова в своята публикация във вторник. В нея тя посочи, че проблемът в подвеждащата снимка е, че тя не само ще "удари по лидера на партията, която започна промяната", но и "ще послужи за поредната акция, която да дискредитира участието на жени в политиката".

"Първите жени депутати се избират през далечната 1946 г.", припомни Бориславова със заключението, че "над 70 години по-късно най-големият грях е да си жена, която иска да се развива професионално със собствени сили и да има мнение".

Според нея "тази жена веднага бива заклеймена като нечия държанка, като неубедителна, нерационална, интелектът и личните качества нямат значение - друго е средството за успех и то зависи пак от мъж".

Енчева е съгласна, че това обобщение отговаря на реалността в България, където властва "един почти официализиран сексизъм": "Той не пречи на това да има успешни жени, но прави животът им доста по-сложен."

Подобни атаки срещу жени в политиката е имало и в миналото, като пример за това е бившата външна министърка Надежда Нейнски.

"Опитаха се да я изкарат любовница на [Иван] Костов, но не хвана дикиш", припомня Евгений Дайнов.

В действителност изданията в края на 90-те се надпреварват в хипотезите любовница на кой влиятелен мъж трябва да е Нейнски - от Костов и Петър Стоянов до Алексей Петров. Фокусират се върху външния ѝ вид (оттам се ражда и прозвището "Хубавото Наде"), а предаването "Хъшове" прави скеч как тя преговаря с тогавашния германски канцлер Хелмут Кол, танцувайки на "кол".

По думите на Светла Енчева сексизмът в България е толкова повсеместен и приеман за нормално явление, че от години се проявява и по още един начин срещу успешни жени в политиката: "Ако няма някой силен мъж до нея, на когото да се дължи успехът ѝ, тя бива лишавана от женственост по някакъв начин."

Според Енчева такива примери са Екатерина Михайлова и Татяна Дончева. Дончева дори сама се беше нарекла "единственият мъж в българската политика" в свой предизборен клип през 2014 г., припомня социоложката. Послание, което повтърждава, че в България все още само мъжете са възприемани като "истински политици", обобщава тя.

"В ролята на прислуга"

Отношението към жените в политиката обаче има и свое количествено измерение. Жените в последното 47-мо Народно събрание бяха само 22%, в правителството на Кирил Петков техният дял беше 24%, а в новия служебен кабинет е дори по-малко - едва 18%.

И въпреки че през последните години често жени заемаха високи държавни постове, това не значи, че отношението към тях е било същото като към техните колеги мъже, отбелязва Енчева.

"В тази връзка винаги се сещам за една стара снимка, от 2014 г.", казва социоложката, визирайки кадър от преговорите за съставяне на коалиционното правителство на ГЕРБ и Реформаторския блок, на който единствените две жени в стаята - Меглена Кунева и Цецка Цачева - стоят прави, а всички останали мъже са седнали.

По думите на Енчева, "като че всеки момент ще извадят ракийката, ще нарежат салатката и ще сервират на присъстващите мъже".

"Принципно и Бойко Борисов обичаше да има жени покрай него", казва тя и добавя: "Но те бяха повече или по-малко в ролята на прислуга, която го гледа в очите и носи кафето."

XS
SM
MD
LG