Връзки за достъпност

Извънредни новини

ТЕЦ "Брикел" може да продължи да работи. Съдът в Стара Загора спря заповедта за затварянето ѝ


ТЕЦ "Брикел"
ТЕЦ "Брикел"

Административният съд в Стара Загора спря изпълнението на заповедта за принудително затваряне на ТЕЦ "Брикел", издадена от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ). Това значи, че централата може да продължи да работи.

Новината идва, след като проверки на бившия премиер Кирил Петков и бившия министър на околната среда и водите Борислав Сандов установиха "умопомрачаващи" нарушения. В резултат от проверките централата беше затворена със заповед на директора на РИОСВ - Стара Загора Диана Искрева.

С определение от вторник съдът в Стара загора отмени предварителното изпълнение на тази заповед. Това означава, че предприятието може да остане отворено, докато съдът реши дали да отмени заповедта окончателно, или не.

Определението на Старозагорския административен съд може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

Проверката на Петков и Сандов откри нарушения на комплексното разрешително, системни нарушения за минал период от време на екологичното законодателство, както и на трудовото право. Петков изрази мнение, че предприятието е трябвало да бъде затворено още през 2011 г., но заради "опъването на чадър" това не е направено.

Защо черният пушек на ТЕЦ "Брикел" беше невидим досега
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

ТЕЦ "Брикел" е най-старата електроцентрала в Маришкия басейн и произвежда около един процент от ел. енергията на страната. Затова според Сандов затварянето ѝ не би застрашило енергийната сигурност на държавата.

През годините на ТЕЦ-а са налагани десетки административни актове за нарушения, наказателни административни постановления, но това не спира предприятието да преустанови замърсяването, каза още той.

Директорът на “Брикел” Янилин Павлов твърди, че въпреки черния пушек, който се вижда и “не изглежда много добре в момента”, “всичко е в нормите и в границите, които са ни поставени”.

Павлов каза преди седмица, че при затваряне на топлоелектрическата централа много хора ще останат без работа, а централите, които ползват преработени от “Брикел” въглища - в Перник, Бобов дол, Сливен, Русе, и самата ТЕЦ “Брикел”, може също да затворят.

По документи “Брикел” е собственост на британския гражданин Рой Кенеди и фирмата му “Бакар лимитид”. Борислав Сандов каза още преди месеци, че ще поиска среща с него, но такава до момента не се е състояла.

Собствеността на ТЕЦ “Брикел” е свързвана с Христо Ковачки от години. По това, че е собственост на чуждестранна фирма, дружеството прилича на други централи, приписвани на бизнесмена. Самият той е потвърждавал, че е консултант на част от бизнесите, които му се приписват.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG