Връзки за достъпност

Извънредни новини

България ще получи 7-те кораба с втечнен газ, ако служебният кабинет реши, каза бившият енергиен министър


Бившият енергиен министър Александър Николов.
Бившият енергиен министър Александър Николов.

България може да получи всички седем танкера с втечнен газ от октомври до април, ако служебното правителство реши. Това каза бившият енергиен министър Александър Николов в четвъртък пред Нова телевизия. Според него в енергетиката няма "хаос", а доставките на природен газ могат да бъдат осигурени в пълен обем.

В сряда служебният премиер Гълъб Донев съобщи, че създава междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, със задача "да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора".

Служебното правителство обвини бившите управляващи, че не са осигурили достатъчно доставки на природен газ. Според бившия енергиен министър Александър Николов обаче това не е вярно.

Николов каза, че офертата за доставка на седем танкера с втечнен природен газ от САЩ е "ангажираща". Това означава, че България решава дали да я приеме или не, но продавачът има ангажимент да извърши доставката. Той добави, че има подписан рамков договор с американската компания "Шиниър" (Cheniere) за доставка на втечнения газ.

Според досегашните управляващи за първия кораб е осигурен капацитет за терминала в Гърция, където да бъде доставен. Впоследствие се появиха критики, че за останалите шест доставки няма как да стигнат до България, защото няма свободни слотове на терминалите за втечнен газ в Гърция и Турция.

По думите на Николов търговете за капацитет на гръцкия терминал на остров Ревитуса за месеците на втората и третата доставка - ноември и декември, все още не са обявени. Именно на този терминал е резервиран слот за доставката през октомври.

По думите на бившия енергиен министър предишното правителство не е резервирало капацитет за следващите месеци, защото не е искало "да задължава служебното с разходи и конкретно решение, при положение че има гъвкав пазар", както и заради високите цени в момента.

"Освен това терминалът на гръцкия остров Ревитуса скоро ще увеличи капацитета си. България, ако реши, ще получи всичките седем карга с втечнен газ", каза Николов.

В четвъртък председателят на съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски също коментира доставките на газ. Той каза пред БНТ, че е "най-реалистично в дългосрочен план" да се сключи договор именно за втечнен газ.

По негови думи вероятността България отново да получава газ от Русия по съществуващия договор е малка.

Твърденията се разминават с негово изказване пред Свободна Европа ден по-рано. Тогава от думите му стана ясно, че разговорите с руската компания за възобновяване на доставките са с предимство пред осигуряването на газ от алтернативен източник.

Той каза, че „стига да имаме гаранции, че няма да има риск за „Булгаргаз“, дружеството ще открие сметка в рубли. От „Булгаргаз“ са изпратили и писмено притесненията си, свързани с отварянето на тази сметка, но до този момент нямат отговор от руската компания. Именно с този отговор е обвързано решението за доставка на пълния обем договорени танкери с втечнен газ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG