Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна е застрашила живота на цивилни, казва доклад. Киев отхвърли обвиненията като руска пропаганда


Украински военни се возят в камион в района на Николаев.
Украински военни се возят в камион в района на Николаев.

Правозащитната организация "Амнести интернешънъл" обвини Украйна, че в някои случаи е застрашила живота на цивилни, като е разположила свои военни в жилищни райони. Киев отхвърли обвиненията като "руска дезинформация и пропаганда".

В своя доклад, публикуван в четвъртък, от "Амнести" посочват, че тази тактика на Украйна е била в нарушение на хуманитарното право. Оттам обаче уточняват, че това заключение не оправдава безразборните руски атаки срещу цивилни цели, които представляват военни престъпления.

Докладът на организацията е базиран на анализи и интервюта, направени между април и юли в Донбас, Харковска и Николаевска област. В хода на разследването от "Амнести" са открили доказателства, че украинските сили са били разположени в цивилни обекти, включително училища и болници, в 19 града и села в тези региони.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски категорично отхвърли обвиненията и каза, че правозащитната организация "се опитва да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата".

"Няма и не може да има дори хипотетични условия, при което руските удари да бъдат оправдани. Агресията срещу нашата държава е непровокирана, с цел инвазия и откровено терористична", каза Зеленски във вечерното си обръщение късно в четвъртък.

По-рано външният министър на страната Дмитро Кулеба каза, че правозащитната група е сложила "фалшив знак за равенство" между действията на руските нахлуващи сили и украинците, защитаващи родината си.

"Това поведение на "Амнести интернешънъл" не цели да намери и да съобщи истината на света, а да създаде един фалшив знак за равенство – между агресора и жертвата, между страната, която унищожава хиляди цивилни, градове, територии, и страна, която отчаяно се защитава", каза Кулеба.

По думите на Агнес Каламард, генерален секретар на "Амнести", това, че "Украйна е в отбранителна позиция, не освобождава украинската армия от спазването на международното хуманитарно право".

Докладът на организацията обаче е в съответствие с руската теза, че Москва има право да предприема атаки срещу цивилни цели, защото украински бойци са установили позиции там. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова написа в Телеграм, че Русия през цялото време е говорила за това и каза, че Украйна използва цивилното население като "жив щит".

Докладът на "Аменести" обаче също така подчертава, че "практиката на украинската армия да разполага военни цели в населените райони по никакъв начин не оправдава безразборните руски атаки".

В него се казва още, че на места, където "Амнести" заключава, че Русия е извършила военни престъпления, "организацията не е открила доказателства за украински сили, разположени в цивилни райони". Там руската армия е действала в разрез с международното право.

По-рано през юни от организацията публикуваха подробен доклад, според който руската армия е убила десетки цивилни украинци в Харков, като е използвала касетъчни бомби. Според правозащитниците тези атаки представляват военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG