Връзки за достъпност

Извънредни новини

Китай санкционира Пелоси. Напрежението заради Тайван продължава да расте 


Нанси Пелоси се здрависва с японския министър-председател Фумио Кишида по време на срещата им в петък.

Китай реши да санкционира председателката на Камарата на представителите в американския Конгрес Нанси Пелоси и най-близките членове на семейството ѝ заради необявената ѝ визита в Тайван по-рано тази седмица, предаде Ройтерс.

Като причина за решението китайското външно министерство посочва нейните "злонамерени" и "провокативни" действия, които подкопават "суверенитета и териториалната цялост на Китай, потъпквайки политиката на единен Китай и застрашавайки мира и стабилността в Тайванския проток".

Китай гледа на Тайван като на отделила се негова провинция, която трябва да си върне дори със сила, ако е необходимо. Пекин реагира остро на американската визита в Тайван, като започна мащабни военни учения в няколко района около острова, изстрелвайки балистични ракети.

Успоредно с началото на ученията в камбоджанската столица Пномпен започна 55-та среща на външните министри от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), които в четвъртък призоваха към мъдрост и деескалация на напрежението в региона.

Г-7 също изезе с позиция, в която изрази безпокойство от реакцията на Китай след посещението на Пелоси в Тайпе. Това разгневи Пекин, който изрази остър протест срещу изявлението на Групата. За целта китайското външно министерство повика посланиците на Япония и европейските страни от Г-7.

"Няма оправдание за използването на посещението като претекст за агресивна военна дейност в Тайванския проток", посочиха в изявлението сиа членовете на Г-7, предупреждавайки, че "създаващият ескалация отговор на Пекин рискува да засили напрежението и да дестабилизира региона".

В знак на протест срещу позицията в четвъртък Китай внезапно отмени среща на външния си министър с японския му колега, планирана в кулоарите срещата на АСЕАН в камбоджанската столица. В петък пък външните министри на Русия и Китай Сергей Лавров и Ван И демонстративно напуснаха залата в началото на речта на японския им колега Йошимаса Хаяши.

Междувременно японският министър-председател Фумио Кишида беше на работна закуска с Нанси Пелоси, след която определи като "тежък проблем" провежданите от Китай военни учения около Тайван. Той добави, че изстрелванията на китайски ракети "трябва да бъдат спрени незабавно".

Преди ден японският министър на отбраната Нобуо Киши каза, че пет ракети са се приземили в японската изключителна икономическа зона край Хатерума – остров южно от главните острови на Япония. Затова Токио отправи официална протестна нота до Пекин.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG