Връзки за достъпност

Извънредни новини

Израел уби втори висш командир на "Ислямски джихад". Сирени и експлозии до Ерусалим 


Напрежението в региона остава високо
Напрежението в региона остава високо

Военните ръководители на палестинската групировка "Ислямски джихад" бяха неутрализирани през последните два дни, съобщи израелската армия. Те са били елиминирани при удари на израелската армия, става ясно от изявление на въоръжените сили на Израел, съобщава БТА.

За втори пореден ден Израел бомбардира ивицата Газа, а групировката "Ислямски джихад" отвръща с ракетен обстрел. Близо 400 ракети са изстреляни срещу Израел, съобщава Би Би Си.

При израелските въздушни удари в Газа вече има 15 жертви, ранените са 120. Израел уби втори топ боец от палестинската групировка "Ислямски джихад". Загинали са 28 палестинци, сред които и шест деца.

Премиерът на Израел каза, че операцията е провокирана от "непосредствена заплаха" от страна на „Ислямски джихад“ след ареста на един от неговите членове в началото на седмицата.

Сирените, предупреждаващи за наближаващи ракети, продължиха да звучат в израелските градове в събота на фона на нови съобщения за въздушни удари в Газа. Здравното министерство на Газа обвини "израелската агресия" за смъртта на палестинците и за ранените 203 души.

В райони западно от Ерусалим в неделя зазвучаха сирени и бяха чути експлозии, казаха очевидци пред Ройтерс. Това е знак за евентуална палестинска атака с ракети и за прехващането им във въздуха от израелските системи за противовъздушна отбрана.

Това е първата въздушна заплаха в околностите на Ерусалим от началото в петък на въоръжения конфликт между Израел и базираната в Газа радикална палестинска групировка "Ислямски джихад".

Израел обвини бойците на „Ислямски джихад“, че случайно са причинили част от смъртните случаи. Според тях групировката е изстреляла заблудена ракета, убивайки множество деца в Джабалия в Газа. Това твърдение не е потвърдено от независими източници, уточнява Би Би Си.

"Европейският съюз следи със "силна тревога" насилието в ивицата Газа и призовава всички страни в конфликта към максимална сдържаност, да са избегне нова ескалация", каза в събота говорител на върховния представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел.

Британската външна министърка Лиз Тръс подкрепи в Туитър правото на Израел "да се брани" и призова "бързо да се сложи край на насилието" след обстрела между израелската армия и палестинската организация "Ислямски джихад" в ивицата Газа.

Русия заяви, че е "дълбоко разтревожена" от взаимните обстрели в ивицата Газа, като прикани към сдържаност двете страни.

Ескалацията в района е най-острата конфронтация между Израел и въоръжените групировки в Газа от 11-дневната война през май 2021 г., при която загинаха 260 палестинци и 14 израелци, припомня АФП.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG