Връзки за достъпност

Извънредни новини

#ГаzWithMe. Граждани организират нови протести срещу зависимостта от "Газпром"


Протест срещу зависимостта на България от руски природен газ. Снимката е от 5 август
Протест срещу зависимостта на България от руски природен газ. Снимката е от 5 август

Граждани организират протест в сряда срещу поставянето на България в зависимост от руския природен газ. Демонстрацията цели да изрази позицията на участниците срещу действия на служебното правителство, които според тях целят да върнат страната в зависимост от „Газпром“.

Такъв протест вече се състоя в петък. Той беше по повод опасенията, че назначеният от Румен Радев служебен кабинет може да възобнови преговорите с „Газпром“ за нов дългосрочен договор.

Тогава в демонстрацията участваха симпатизанти на “Демократична България” и хора, организирали се в социалните мрежи с хаштаг #ГАZwithme - препратка към серията от протести #ДАНСwithme след избора на Делян Пеевски за председател на Държавна агенция “Национална сигурност” (ДАНС).

Недоволството им беше провокирано от изявления на представители на служебната власт и информацията, че има проблеми около вписването на промени в управлението на проектната компания на газовата връзка с Гърция. Това потенциално би забавило финализирането ѝ в момент, когато официално България търси алтернативи на „Газпром“.

Новият протест под надслов #ГАZwithme призовава работата по интерконектора да бъде завършена веднага, така че той да влезе в експлоатация. Друга от обявените от организаторите цели е да не се допусне подновяване на преговорите с „Газпром“ за доставка на природен газ.

„Ние отказваме да бъдем зависими от ГаZпром и да финансираме безобразната война на Путин“, пише в описанието на събитието във Фейсбук. „Няма да допуснем да бъдем под руско робство за поредна зима! За пръв път тази година почувствахме България като неизменна част от ЕС и НАТО, а (п)реZидентът иска да ни го отнеме.“

В понеделник организаторите изпратиха до политиците отворено писмо и ги призоваха да изразят своите позиции по седем въпроса. Сред тях е с кои доставчици на нефт и газ да преговаря България, какво предлагат за подсилване на отбраната на България, какви мерки в подкрепа на украинските бежанци предлагат, каква позиция ще заемат по исканията на Русия за екстрадиране на руски граждани, критикуващи войната на Русия в Украйна, и чий е полуостров Крим. Последният въпрос е препратка към изказване на Румен Радев от 2017 г., че в Крим „се вее руски флаг и това е реалността“.

Сред другите въпроси а организаторите са такива за организацията на предстоящите избори и за членството на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG