Връзки за достъпност

Извънредни новини

Маските в транспорта, аптеки и болници стават задължителни в цялата страна


Предпазните средства ще бъдат задължителни в градския транспорт в цялата страна
Предпазните средства ще бъдат задължителни в градския транспорт в цялата страна

Министерството на здравеопазването (МЗ) публикува нова заповед за правилата за носене на предпазни маски срещу коронавируса в цялата страна. С нея на практика се облекчават мерките в София, Варна и още няколко области в страната, където в момента предпазните средства са задължителни на всички места на закрито, включително магазините.

Заповедта отменя действието на предишната, според която в София и няколко други области беше задължително носенето на всички места на закрито до 19 август.

От четвъртък, 11 август, маска за лице ще трябва да бъде носена само когато гражданите се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни. Маски ще се изискват и при използването на градския транспорт и престоя на съответните спирки/станции, които се намират на закрито. Изключение от изискването за носене на защитна маска се допуска за деца до 6-годишна възраст.

С новата заповед се цели уеднаквяване на противоепидемичните мерки в страната, с оглед етапа на разпространение на COVID-19 към момента. Тя ще бъде в сила до 18 август включително, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Въпреки уеднаквяването на мерките, в заповедта е предвидено директорите на регионалните здравни инспекции да могат да въвеждат противоепидемични мерки, съответстващи на по-висок етап на разпространение на COVID-19 при необходимост. Посочено е обаче, че тези допълнителни мерки могат да се въвеждат "след влизане в сила на заповедта" на министъра.

В заповедта се казва още още, че работодателите и органите по назначаване трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения, в т.ч. редовно проветряване и дезинфекция; недопускане на лица с прояви на остри респираторни болести до работните помещения и инструктаж за правилна хигиена. При възможност работата може да бъде организирана и в дистанционна форма или при работно време с променливи граници.

В детските ясли и детските градини трябва да се провежда засилен сутрешен филтър за недопускане на деца с клинични симптоми на COVID-19 и други заразни болести. Ежедневен филтър е задължителен и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни с цел недопускането на потребители и персонал със симптоми на COVID-19.

МЗ все още не е се произнесло за очакваното намаляване на карантината при случаи на коронавирус.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG