Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руска журналистка, протестирала срещу войната в ефир, е обвинена в "дискредитиране" на армията


Руската журналистка Марина Овсянникова е арестувана в сряда 
Руската журналистка Марина Овсянникова е арестувана в сряда 

Руската журналистка Марина Овсянникова е арестувана в сряда по обвинение в "дискредитиране на въоръжените сили", съобщи нейният адвокат, цитиран от Франс прес. Овсянникова стана известна, след като прекъсна новинарската емисия на руска държавна телевизия с плакат срещу войната в Украйна.

Срещу Овсянникова е започнало следствие за "разпространение на неверни информации" за руската армия, каза адвокатът ѝ Дмитрий Захватов. "Тя беше арестувана", уточни той.

Сега следователите трябва да решат дали Овсянникова, ще бъде изпратена в предварителния арест или ще остане на свобода в очакване на процеса си.

От края на юли на Овсянникова на два пъти бяха налагани глоби за дискредитация на руските въоръжени сили. Причината за тях бяха постове в социалните мрежи, критикуващи офанзивата в Украйна, припомня АФП. Две наказания в рамките на по-малко от шест месеца създават възможност за завеждане на наказателно дело с потенциално много по-тежки правни последствия. През юли тя беше задържана за няколко часа от полицията близо до дома си в Московска област.

Овсянникова стана известна в средата на март, след като нахлу в студиото на прокремълския "Първи канал", за който работеше, по време на вечерната новинарска емисия, като носеше плакат, осъждащ руското нашествие в Украйна и "пропагандата" на контролираните от властта медии.

След като работи няколко месеца в чужбина, тя обяви в началото на миналия месец, че се е върнала в Русия, за да уреди спор, свързан с попечителството над двете ѝ деца.

"Спрете войната. Не вярвайте на пропагандата. Те ви лъжат"
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:36 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG