Връзки за достъпност

Извънредни новини

Ситуацията в най-голямата атомна централа в Украйна е критична, твърди ООН


Снимката на входа на централата е правена през 2008 г.
Снимката на входа на централата е правена през 2008 г.

Ръководителят на ядрения надзорен орган на ООН каза, че на служители на агенцията трябва да бъде позволено незабавно да инспектират АЕЦ „Запорожие“ в Украйна. През последната седмица се провеждат сражения в опасна близост до ядрената централа.

Според генералния директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси ситуацията е достигнала критичен момент и е нужен достъп на експерти до централата.

Украинският президент Володимир Зеленски също предупреди за сериозността на ситуацията, като каза, че тя е от глобален интерес.

Никоя друга страна не е използвала ядрена централа „толкова очевидно, за да застраши целия свят", каза той в редовното си вечерно видео обръщение.

„Абсолютно всеки по света трябва да реагира незабавно, за да изгони окупаторите от „Запорожие“, каза Зеленски.

САЩ също подкрепиха призивите за достъп на международни експерти като казаха, че мисията на МААЕ в Украйна „не може да чака повече“.

Руският посланик в ООН Василий Небензя обвини украинските сили за сраженията в близост до централата и призова за спиране на всички атаки срещу руските сили в района.

По-рано тази седмица Украйна и Русия се обвиниха взаимно за ескалацията на боевете в зоната на най-голямата ядрена централа в Украйна.

АЕЦ „Запорожие“ е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя се намира в окупиран от руската армия район в Централна Украйна, но в нея продължават да работят украински работници.

Централата беше подложена на артилерийски обстрел, за който Украйна обвинява руската армия, а Русия обвинява „украински националисти“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG