Връзки за достъпност

Извънредни новини

Има данни за унищожена руска военна техника и при взривовете в Беларус


Сателитна снимка на летище "Зябровка"
Сателитна снимка на летище "Зябровка"

В резултат на експлозиите на военното летище "Зябровка" в Беларус в четвъртък най-вероятно е унищожено или повредено военно оборудване, с помощта на което руските сили атакуват Украйна, съобщи мониторинговата група за военна активност "Беларуски гаюн" (Belaruska Gayun).

По неофициална информация танк Т-72 се е запалил през нощта и е взривил боеприпасите си, унищожавайки още 10 такива. Потвърждение на това е и фактът, че в посока "Зябровка" е забелязано движение на камион МАЗ на въоръжените сили на Беларус с надпис „Разчистване“.

Освен това онлайн списанието Defence Blog, позовавайки се на свой източник от разузнаването, съобщи, че руски радар за осветяване и насочване (RPN) 92N6E е избухнал в "Зябровка". Той помага на зенитно-ракетните системи да откриват цели и да ги унищожават. Това означава, че поне част от зенитно-ракетните системи С-400 Триумф, разположени на летището, вече са неработоспособни.

Има и непотвърдена информация за жертви в резултат на експлозиите, но беларуските власти отричат да има дори пострадали. Според официалната версия взривове изобщо не е имало, само пожар, възникнал при смяната на двигател на превозно средство, който бързо бил загасен. Очевидци обаче разказаха за поне 8 детонации и светлини в небето.

Както беше съобщено, още в началото на юли Беларус прехвърли летището "Зябровка" под пълен контрол на Русия, която има там военна база.

Инцидентът стана само ден след поредицата експлозии в друга руска авиобаза - "Саки", в окупирания полуостров Крим. Според сателитни снимки са унищожени най-малко девет руски военни самолета, макар Москва да отрича. Официалната версия е, че става дума за експлозиите, породени от "нарушение на изискванията за пожарна безопасност".

Бившата съветска република Беларус не се е включвала официално във войната на Русия, но малко след началото на инвазията в края на февруари авторитарният президент Александър Лукашенко призна, че руски ракети се изстрелват от беларуска територия към Украйна.

Украинският генерален щаб съобщи в петък, че Русия продължава да прехвърля военна техника в Беларус. На територията на страната, включително в района, граничещ с Волинска област в Западна Украйна, се разполагат допълнителни сили и оборудване за противовъздушна отбрана, предаде БТА.

Широкомащабната агресия на Руската федерация срещу Украйна нанесе значителни щети на руския военнопромишлен комплекс, показват данни на британското разузнаване, съобщи в същото време в Туитър министерството на отбраната на Обединеното кралство.

"Русия едва ли ще може да изпълни някои поръчки за бойни бронирани машини за износ поради изключително голямото търсене на такива машини за собствената ѝ армия в Украйна и засиленото влияние на западните санкции", посочва ведомството.

Британското министерство дава пример със случай, в който Москва не е успяла да изпълни такава поръчка. Неотдавна Беларус е съобщила подробности за нов модернизиран основен боен танк Т-72Б. Минск вероятно е разработил това алтернативно решение вместо програмата за модификация на Т-72Б, договорена по-рано с руската държавна компания "Уралвагонзавод".

"Русия отдавна нарежда (продукцията на) отбранителната си промишленост сред най-важните си износни пера, но военнопромишленият й потенциал е подложен в момента на значително напрежение, а доверието към голям брой оръжейни системи е подкопано заради лошите резултати на руските войски във войната в Украйна", заключава ведомството.

Междувременно Латвия удължи срока на извънредното положение по границата си с Беларус до 10 ноември на фона на продължаващия вече година спор относно преминаването на мигранти и на засилените опасения във връзка с войната на Русия в съседна Украйна. То беше въведено за първи път, когато хиляди мигранти се опитаха да преминат външните граници на Европейския съюз като прекосят в балтийските републики и Полша. ЕС обвини авторитарния Лукашенко, че умишлено превозва до Минск хора от кризисни региони, за да ги вкара нелегално в ЕС и да дестабилизира Запада.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG