Връзки за достъпност

Извънредни новини

42 държави, сред които България, призоваха Русия да изтегли войските си от АЕЦ "Запорожие"


АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа
АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна централа в Украйна и Европа

42 държави, сред които и България, призоваха Русия да изтегли войските си от територията на АЕЦ “Запорожие” и да я предаде на Украйна. Това се казва в изявление, публикувано от мисията на ЕС към организациите на ООН във Виена.

“Разполагането на руски войски и оръжия в атомната електроцентрала е неприемливо”, се казва в документа, подписан от представители на 42 държави, сред които всички държави членки на Европейския съюз (ЕС), САЩ, Великобритания, Австралия, Нова Зеландия, Норвегия, Япония и други.

АЕЦ “Запорожие” е най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тя се намира в окупиран от руската армия район в Централна Украйна, но в нея продължават да работят украински работници. Киев обвинява руската армия, че използва централата като военна база и я обстрелва с цел да заплаши света с ядрена катастрофа. Москва твърди, че украинската армия е отговорна за атаките срещу централата.

Държавите, подписали изявлението от 14 август, настояват Русия да предаде контрола върху атомната електроцентрала на Киев. Според тях това ще позволи на украинските власти да се погрижат за безопасността на централата, а експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) ще могат да я инспектират.

В изявлението се посочва също, че руската инвазия в Украйна и присъствието на руската армия в украински атомни централи създава значителен риск от ядрени инциденти.

Подписалите се държави осъждат използването на дезинформация от страна на Русия в опит да обоснове незаконните си действия в Украйна. Те определят руската инвазия като “непредизвикана и необоснована агресия срещу суверенна държава”, която е сериозно нарушение на международното право.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG