Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет може да разговаря с "Газпром" най-рано след седмица


Росен Христов
Росен Христов

Служебният кабинет ще вземе решение дали да води разговори за евентуалното възобновяване на доставките от “Газпром” за България най-рано след седмица. Това каза в понеделник енергийният министър Росен Христов по време на свое посещение в “Мини Марица-изток”.

По думите му преди това правителството иска да направи анализ дали може да осигури необходимите количества природен газ за предстоящата зима от алтернативни източници.

“Изчакваме да видим какво ще се случи с другите опции, да направим един окончателен анализ на необходимите количества газ, които са ни необходими, за да осигурим индустрията. Също и ценови анализ при какви нива на цената индустрията може да функционира. На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят”, коментира Христов.

Сред възможните източници на природен газ той включва и интерконектора с Гърция, който предстои да бъде изцяло финализиран до края на септември.

Уговорката с фирмата строител "Авакс" е в сряда да представи график за всички дейности, които остават да се извършат по интерконектора с Гърция включително и процедурите по получаване на акт 15 и акт 16.

“В момента в тръбопровода има газ, но в момента газопроводът е като голям цистерна. Затапен е и от двете страни, като е пуснат газ под налягане, за да се провери за теч. Газ през него не тече. Нас ни интересува това нещо да може да пренася търговски количества газ, а не експериментално, не някакви тестове. Това нещо да може да работи”, коментира Христов.

Миналата седмица неговите колеги от транспортното и регионалното министерства Христо Алексиев и Иван Шишков направиха инспекция на трасето, след която обявиха, че не са открили газ в тръбата. Изказванията им обаче веднага бяха опровергани от специалисти, тъй като връзката успешно се тества с ограничени количества газ още от юни насам.

През април “Газпром” спря едностранно да изпълнява договора си с България за доставка на природен газ. Това стана, след като кабинетът на Кирил Петков отказа да се съобрази с изискванията на Москва за плащане на количествата по схема, заобикаляща западните санкции, наложени заради непредизвиканата руска инвазия в Украйна.

Въпреки това Росен Христов засега не разкрива каква стратегия евентуално би имало служебното правителство, ако започне преговори с руската компания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG