Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия ще допусне международна инспекция на АЕЦ "Запорожие", каза Путин


Президентът на Русия Владимир Путин
Президентът на Русия Владимир Путин

Русия е съгласна експерти от Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да инспектират АЕЦ "Запорожие" . Това е казал президентът на Русия Владимир Путин в телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон късно в петък.

Инспекцията беше поискана от ООН и Киев на фона на обстрели в района на централата, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно. Украинската АЕЦ "Запорожие" е най-голямата атомна електроцентрала в Европа и е под руска окупация от март.

В официално изявление, публикувано след края на разговора между Макрон и Путин, от Кремъл казаха, че и двамата лидери са призовали експертите на МААЕ да инспектират АЕЦ-а "възможно най-скоро" и "да оценят реалната ситуация на място".

"Руската страна потвърди готовността си да окаже необходимата помощ на инспекторите на агенцията", се посочва в съобщението.

Путин също така е цитиран да казва, че обстрелът на контролирания от Русия ядрен обект, за който той обвини Киев, създава риск от "мащабна катастрофа".

За възможността от такава катастрофа предупредиха по-рано президентът на Украйна Володимир Зеленски и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. По думите на Гутериш всякакви потенциални щети върху АЕЦ "Запорожие" биха били "самоубийтво".

Във вечерното си обръщение в петък Зеленски приветства перспективата за международна проверка, но каза, че конкретните подробности тепърва се уточняват.

"Ако руското изнудване с радиация продължи, това лято може да остане в историята на европейските страни като едно от най-трагичните за всички времена", каза той.

По-рано в петък Зеленски каза, че Украйна е съгласна с параметрите на предложената от ООН международна мисия в АЕЦ "Запорожие". Въпросът беше обсъден на среща между него, генералния секретар на ООН Антониу Гутериш и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в украинския град Лвов.

По време на разговорите в Лвов Украйна обвини Русия, че подготвя провокация в АЕЦ "Запорожие". Москва също отправи подобни обвинения към Киев.

ООН предложи установяване на демилитаризирана зона около централата, но Русия отхвърли предложението.

Киев казва, че Русия е превърнала комплекса във военна база - разполагайки военно оборудване, оръжия и около 500 войници, които използва мястото като щит за нападение над градове отвъд река Днепър. През последните седмици районът около съоръжението беше подложен на силен артилерийски обстрел, като Киев и Москва се обвиняваха взаимно за атаките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG