Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нови експлозии в Крим. Щабът на руския Черноморски флот на полуострова беше атакуван с дрон


Корабите на руския Черноморски флот акостираха близо до кея Курина в Севастополския залив, Украйна, на 18 август.
Корабите на руския Черноморски флот акостираха близо до кея Курина в Севастополския залив, Украйна, на 18 август.

Щабът на Черноморския флот на Русия в окупирания украински полуостров Крим е бил атакуван с дрон рано сутринта в събота. Това съобщи Михаил Развожаев, назначеният от Москва администратор на пристанищния град Севастопол. По-късно местни медии съобщиха и за експлозии в западната част на Крим.

Според публикуциятана Развожаев в Телеграм дронът се е разбил в покрива на сградата на щаба, а жертви няма. В социалните мрежи беше публикувано и видео, показващо облак дим, който се издига над сградата.

Розвожаев обвини украинските сили за атаката. Украинските военни все още не са коментирали ситуацията.

Инцидентът идва само един ден след като Москва потвърди, че вицеадмирал Виктор Соколов е поел командването на флота след поредица от неуспехи.

Това е и вторият път, в който щабът на флота беше атакуван от дрон. В края на юли Севастопол отмени тържествата по случай празника на руските военноморски сили, след като бомба, пусната от дрон, рани шестима души.

През април край Крим потъна флагманът на Черноморския флот на Русия - ракетният крайцер "Москва". Русия твърди, че експлозия на боеприпаси е причинила щетите, които са потопили кораба, докато Украйна казва, че е поразила кораба с ракетен удар.

На 9 август руска военна военновъздушна база в Крим беше разтърсена от няколко експлозии, които унищожиха най-малко девет военни самолета. Германската информационна агенция DPA цитира в петък западни военни служители, които казват, че нападението срещу военновъздушната база Саки е извело от строя повече от половината самолети на Черноморския флот и е принудило флота да заеме отбранителна позиция.

Същевременно в събота местни медии съобщиха за две експлозии над Бахчисарай. Ръководителят на контролирания от Русия Крим Сергей Аксьонов написа също така в Телеграм, че взривове са били чути и край Евпатория в западната част на Крим.

"Противовъздушната система е сработила в Западен Крим. Целта е улучена. Няма жертви и щети", написа Аксьонов.

Украински официални лица избягват публично да поемат отговорност за експлозиите, но неназован високопоставен украински служител каза по-рано пред вестник Ню Йорк Таймз, че елитна украинска военна част, действаща в тила на врага, стои поне зад някои от атаките.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG