Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Агресивни действия". Тръмп поиска замразяване на разследването срещу него


Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп отправи искане към федерален съдия да блокира преглеждането на документите, които ФБР иззе от имението му във Флорида по-рано този месец, предаде Асошиейтед прес.

Aгенти на ФБР претърсиха резиденцията на Тръмп на 8 август. Тогава Министерството на правосъдието се аргументира, че има основателна причина да смята, че Тръмп е нарушил Закона за шпионажа - федерален закон, който забранява притежаването на информация за националната отбрана и премахването ѝ от нейното защитено правителствено помещение.

Обвинението към Тръмп е, че неправомерно е преместил документи с класифицирана информация от Белия дом в имението си във Флорида.

Във вторник адвокати на бившия американски президент са поискали от федералния съд да наложи възбрана на ФБР да продължи с преглеждането на документите, докато не бъде назначено специално длъжностно лице, което да работи като независим експерт в помощ на съдията при преглеждането на материалите.

В искането си те определят действията на ФБР като "шокиращо агресивни". Те настоява също така американското министерство на правосъдието да му издаде по-подробна разписка за конфискуваните материали от имението му в Мар-а-Лаго, както и разследващите да върнат всички документи, които не попадат в заповедта за обиск.

Искането е отправено пред съдия Айлин Кенън, която е била номинирана от Тръмп.

Обискът на ФБР в имението на Тръмп се проведе в началото на месеца. В понеделник вестник New York Times съобщи, че до момента агентите са открили над 300 документа с гриф "класифицирана информация" сред иззетите материали, включително документи от ЦРУ, Агенцията за национална сигурност и ФБР.

След обиска Тръмп каза, че ако са му били поискани, е щял да предаде документите на правосъдното министерство на САЩ и отрече да е нарушил закона.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG