Връзки за достъпност

Извънредни новини

ФБР е иззело "строго секретни" документи от дома на Тръмп


Доналд Тръмп, 10 август

ФБР е иззело документи с гриф "строго секретно" от имението Мар а Лаго във Флорида на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. Това става ясно от съдебни документи, огласени в събота, след като федералният съд разсекрети заповедта за извършения по-рано през седмицата безпрецедентен обиск.

Aгенти на ФБР претърсиха резиденцията на Тръмп на 8 август, след като федерален съдия одобри заповедта за обиск. Министерството на правосъдието написа в молбата си за заповед за обиск, че има основателна причина да смята, че Тръмп е нарушил Закона за шпионажа - федерален закон, който забранява притежаването на информация за националната отбрана и премахването от нейното защитено правителствено помещение. Агенти на ФБР премахнаха повече от 20 кутии от резиденцията на Тръмп.

Според списъка с иззетите вещи при претърсването в понеделник агентите на ФБР са конфискували 11 комплекта класифицирани архивни документи.

Сред иззетите архивни документи има и такива с гриф "строго секретно" и с гриф "поверителна категоризирана информация", особена категория гриф, имащ за цел да опази най-важните тайни на САЩ и такива, които ако бъдат разкрити, биха могли да навредят на американските интереси. В съдебните книжа не са посочени конкретни подробности за иззетите документи, нито за информацията в тях.

В заповедта за претърсване се посочва, че се разследват възможни нарушения на три различни федерални закона, включително за събирането, предаването или загубата на информация за отбраната по Закона за шпионажа. Другите закони засягат укриването, увреждането или премахването на архиви и унищожаването и подправянето на архивни документи при федерални разследвания.

В списъка с иззетите вещи са и други потенциални президентски архиви, включително указът на Тръмп за помилването неговия приближен Роджър Стоун, "кутия с кожена подвързия за документи" и информация за "президента на Франция". Папка със снимки, ръкописна бележка и различни други поверителни документи също са сред иззетото при претърсването.

Адвокатът на Тръмп Кристина Боб, която е присъствала на обиска, е подписала двата списъка с иззети вещи - единият от две страници, другият само от една.

В петък Тръмп каза, че всички иззети от ФБР документи са "класифицирани", и добави, че ако са му били поискани, е щял да ги предаде на правосъдното министерство на САЩ.

Съдия Брус Райнхарт, същият съдия, който е подписал заповедта за претърсване, публикува текста на заповедта и списъка с иззетите вещи по искане на американското правосъдно министерство, след като главният прокурор Мерик Гарланд обяви, че има "голям обществен интерес по темата".

Тръмп също призова за "незабавното" публикуване на заповедта. Правосъдното министерство е уведомило вчера следобед съдията, че адвокатите на бившия президент не възразяват срещу предложението да бъде обнародвана.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG