Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Русия показа своята ненадеждност". Посоката за ЕС е отдалечаване от руския газ, каза Европейската комисия


Сградата на ЕК в Брюксел
Сградата на ЕК в Брюксел

Русия многократно доказа своята "ненадеждност" като доставчик на газ и затова общата посоката, в която се движи Европейският съюз, е на "отдалечаване от руските доставки, колкото се може по-бързо". Това каза във вторник говорителят на Европейската комисия (ЕК) Тим Макфий в отговор на въпрос на "Клуб Z".

Думите му идват на фона на действията на българското служебно правителство, което в понеделник реши да поднови преговорите с "Газпром".

"Смятам, че е важно да си припомним, че България беше една от първите страни членки, поразени от руското изнудване с газа", каза във вторник говорителят на ЕК.

"Газпром" спря доставките за България още през април. По думите на Макфий оттогава досега "Русия многократно показа своята ненадеждност като енергиен доставчик", заради което ЕС е решил да предприеме и общи действия. Той посочи, че съюзът работи върху общ план за диверсификация на енергийните източници (Repower EU Plan) и пътна карта за намаляване на потреблението.

По отношение на начина, по който България може да плаща на "Газпром", без да нарушава европейските санкции, Макфий коментира само, че по-рано ЕК е публикувала насоки, които остават валидни и към момента.

В понеделник служебното правителство реши да води разговори с "Газпром", въпреки че компанията едностранно спря подаването на газ за България през април. Това стана, след като Русия поиска всички плащания за газа да бъдат в рубли.

Освен за България, "Газпром" едностранно спря доставките и за Полша, Финландия, Нидерландия и Дания.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG