Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не покрива стандарта." Съдът окончателно обяви ареста на Бойко Борисов за незаконен


Бойко Борисов във вечерта на ареста си
Бойко Борисов във вечерта на ареста си

Съдът окончателно обяви ареста на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов за незаконен, съобщи сайтът за правни новини “Лекс”.

Със свое решение от 22 август Административния съд в София-град остави в сила решението на Софийския районен съд, според което в заповедта за задържането на Борисов не е посочено “нито едно годно доказателство”, че той е извършил престъпление.

Борисов беше задържан заедно с бившата си говорителка Севделина Арнаудова и бившия финансов министър Владислав Горанов на 17 март по подозрения на МВР за изнудване на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се намира в Дубай.

Тримата бяха освободени 24 часа по-късно, след като прокуратурата прецени, че в случая няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинения на тримата и затова не продължи ареста им.

Впоследствие бившият премиер обжалва пред съда заповедта за задържането си.

През април Софийският районен съд обяви заповедта за ареста на Борисов за незаконна. Съдия Николай Урумов прие, че в нарушение на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) преди ареста на Борисов “не е събрано нито едно годно доказателство или доказателствено средство, което да сочи вероятна съпричастност на жалбоподателя Борисов към осъществяване на престъплението изнудване”.

В решението си от 22 август Административният съд - София-град се съгласи с този извод. Съставът с председател Катя Аспарухова прие, че заповедта за ареста на Борисов “не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност”.

Столичната дирекция на вътрешните работи e осъдена да плати на Борисов разноските по делото в размер на 480 лева.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG