Връзки за достъпност

Извънредни новини

Касичка за Космоса. Как украинците събират пари за сателити


Сателитна снимка на Maxar Technologies от 9 април 2022 г. показва дим от ракетни взривове над украинския град Мариупол
Сателитна снимка на Maxar Technologies от 9 април 2022 г. показва дим от ракетни взривове над украинския град Мариупол

Когато през 2022 г. се води война, доказателствата за военни престъпления се търсят буквално от космоса. Сателитните снимки все повече служат на Украйна, за да покаже действията на руската армия и украинския отговор. Затова Киев инвестира все повече, а украинците събират дарения.

Светът разбра за разрушенията в украинския град Мариупол от сателитни снимки. Изображения, заснети от космоса, показаха движението на руските сили в началото на войната. Дори информацията, че Русия се готви да нападне, дойде първо от сателитни изображения, които показаха струпване на войници и техника до границата с Украйна.

Сателитите играят много важна роля във войната в Украйна. Сега Киев се сдоби със свой собствен, а парите са събрани от обикновени хора.

През юни украинците събраха 600 милиона гривни (над 16 млн. долара) за три дни, за да купят три турски дрона Bayraktar-TV2. Набирането на средства за кампанията, наречена „Народен байрактар“, беше организирано от благотворителния фонд „Сергей Притула“ на популярния украински телевизионен водещ, актьор и стендъп комик.

Сергей Притула
Сергей Притула

Турската компания Baykar обаче реши да предостави безплатно на украинците тези дронове, така че парите на хората трябваше да търсят други приложения. Фондът влезе в преговори с Министерството на отбраната, за да използва събраните средства възможно най-полезно.

В крайна сметка парите отидоха за наемане на космически апарати - високотехнологични разузнавателни сателити.

Решението се оказа неочаквано и в началото много хора не разбраха каква е ползата от космическа техника за армията на Украйна.

Но постепенно стана ясно, че сателитите, собственост на частни компании, играят много важна роля във войната с Русия. Именно те позволяват да се събират данни за възможни военни престъпления на руската армия в недостъпни за независими наблюдатели места в реално време и да се покаже истинското развитие на действията на фронта.

Как се използват сателитите във войната

За първи път значението на сателитните изображения в Украйна беше обсъдено още през декември 2021 г., когато сателитни снимки показаха стотици руски танкове и бойни самолети близо до украинската граница.

Тогава Москва опита да оправдае присъствието им с военни учения, но САЩ ги използваха като основание да предупредят за предстояща пълномащабна инвазия на Русия в Украйна. Предупреждението се оказа вярно и на 24 февруари руската армия започна инвазията.

В началото на войната сателитните снимки показваха движението на колоните от руска военна техника, движещи се по украинските пътища.

Сателитните изображения бяха използвани и като доказателства за руски атаки и дори предполагаеми военни престъпления, извършени от руската армия на украинска територия.

Така сателитни снимки за пръв път показаха пораженията от руския ракетен удар срещу театъра в Мариупол, при който бяха убити стотици цивилни. Изображенията показаха също надписа "Деца" като предупреждение, че в театъра се укриват и деца.

Кадърът е запечатал Драматичния театър на Мариупол преди бомбардировката, при която загинаха 300 души - ясно се вижда надписът „Деца“ на руски пред и зад сградата. 14 март, 2022 г.
Кадърът е запечатал Драматичния театър на Мариупол преди бомбардировката, при която загинаха 300 души - ясно се вижда надписът „Деца“ на руски пред и зад сградата. 14 март, 2022 г.

Сателитни снимки показаха и разрушенията на територията на завода "Азовстал", където войници от полка "Азов" и цивилни се скриха от обстрел.

29 април, 2022 г.
29 април, 2022 г.

Кадрите от космоса показаха и траншеи, които според украинските власти и независими анализатори може да представляват масови гробове, където са погребани загиналите в окупирания Мариупол.

Масов гроб, 9 март, 2022 г.
Масов гроб, 9 март, 2022 г.

По същия начин беше доказано, че телата на убитите цивилни се появиха по улиците на Буча още преди напускането на руските военни.

Снимка от Буча, сравнена със сателитно изображение
Снимка от Буча, сравнена със сателитно изображение

Сателитните изображения помагат на Киев да проследява движението на военна техника почти в реално време, да прокарва хуманитарни коридори и маршрути за евакуация и да идентифицира отговорните за предполагаеми военни престъпления.

Благодарение на сателитни снимки беше потвърдено, че щетите от експлозиите на летище "Саки" в Крим са значителни. Това противоречи на руската официална позиция.

Разрушенията на военното летище "Саки", 9 август 2022 г.
Разрушенията на военното летище "Саки", 9 август 2022 г.

Украйна получава висококачествени изображения от няколко източника: от американските разузнавателни агенции, Европейския съюз и частни компании. Това се случва в най-кратки срокове и с минимални бюрократични процедури.

"Може да вижда през облаци и дървета"

Въпреки това за Киев беше важно да има свои сателити и да не зависи от никого от самото начало на войната. Ето защо договорът, който беше сключен за една година с финландската космическа компания ICEYE, се превърна в истински пробив за украинското разузнаване. Тя получи неограничен достъп до снимки на мрежа от 21 сателита и пълен контрол над един от тях.

"Сателитите ICEYE са върхът на съвременното инженерство. Те използват технология за синтез на радарна апаратура. Звучи сложно, но работи доста ясно: вместо традиционните оптични изображения, сателитите излъчват радарни вълни към Земята и след това получават сигнал, отразен от обекти“, казва пред Current time Сергей Притула, чийто фонд събра парите за наемане на сателити.

"Сателитът може да вижда през облаци, корони на дървета, камуфлажни мрежи, при всякакви метеорологични условия и по всяко време на деня. Високата разделителна способност позволява не само да се вижда движението на вражеската техника, но и за да се определи неговият тип и дори модел. Всеки спътник всеки ден прави 15 обиколки около планетата", допълва той.

Използва ли Русия сателити

Трудно е да се каже как стоят нещата със сателитите в Русия. Повечето от тези, за които се знае, са към края на експлоатационния си живот или той вече е изтекъл.

Според експерти в момента в орбита се намират два руски военни спътника за оптично разузнаване Persona. Последният от тях беше изстрелян през 2015 г., въпреки, че срокът на използването му е само седем години. През април и май Русия изстреля два военни спътника "Космос-2555", но единият излезе от орбита и изгоря в атмосферата.

Русия изобщо няма граждански спътници с висока разделителна способност на ниво Google-карти. Руската търсачка Yandex купува карти от доставчици. Всички спътници - граждански и военни, с които Русия разполага, са по-малко от 160. За сравнение - само компанията Planet Labs има близо 2000, коментират експерти.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG