Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служебният кабинет преговаря с "Лукойл" за по-евтини горива


Служебните министри на енергетиката и на икономиката - Росен Христов и Никола Стоянов, са се срещнали с ръководствата на "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл България" и са обсъдили мерки за намаляване цените на горивата.

Това съобщиха двамата на брифинг, на който не дадоха повече подробности и отказаха да отговарят на журналистически въпроси за размера на очакваното намаление.

По думите на двамата министри срещата с двете компании е била конструктивна и е част от мерките, предприети от кризисния щаб в енергетиката.

"Правим съвместна работна група с двете компании за намиране на някакво решение за оптимизиране на цените", каза Христов, като уточни, че разговорите ще продължат следващата седмица "с цел трайни резултати".

"Това е приоритет на нашите министерства", добави Стоянов.

"Подготвени сме и чакаме следващата седмица, когато тази работна група ще заработи. Цените на горивата се усещат от всички, те са компонент в цената на всички стоки и услуги. При инфлация от над 17%, два пъти над средната за ЕС, това е възможност да овладеем инфлацията. Това е важно, защото не само физическите лица усещат поскъпването, за бизнеса няма толкова големи помощи", каза още икономическият министър.

Според него овладяването на цените на горивата е възможност за същия ефект и върху инфлацията.

Новината от служебния кабинет дойде няколко часа след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият енергиен министър Делян Добрев дадоха пресконференция, на която предложиха на служебното правителство два варианта за намаляване на цената на горивата.

Според тях швейцарското дружество "Литаско" - основен акционер в "Лукойл Нефтохим Бургас", купува руски нефт, преработва го на ишлеме в "Лукойл Нефтохим" срещу 20-30 стотинки и след това продава нефтопродуктите на търговските обекти на дребно на по-висока цена.

Затова вариантите за намаляване на цената са два, казаха от бившата управляваща партия:

  • Държавната компания "Български енергиен холдинг" да купува руския петрол, да го преработва в "Лукойл Нефтохим" за посочените стотики, и след това да продава на бензиностанциите бензин и дизел за 2.50 лева на литър.
  • На купувания от "Литаско" петрол, който се преработва в "Лукойл Нефтохим", да бъде наложен акциз от лев на литър, който после да бъде връщан на крайния потребител, като това да става за всички - служебни коли, превозвачи и т.н.

Налагането на акциз обаче минава през законови промени, за които е нужен работещ парламент.

Добрев припомни за поисканата от правителството "Петков" и получена от Европейската комисия дерогация за внос на руски петрол до края на 2023 г., която бе мотивирана с невъзможност "Лукойл Нефтохим" да работи с друга суровина.

Бойко Борисов каза: "Странно защо още първата международна среща на Асен Василев и Кирил Петков е била с "Лукойл", така твърдят наши източници. Ние не сме против компаниите, но ви даваме два варианта, в които най-мили са ни българските потребители".

С актуализацията на бюджета в края на юни кабинетът "Петков" прие компенсация от 25 стотинки на литър бензин А95, дизел, газ или пропан-бутан за крайните потребители. Физическите лица трябва да представят малкия талон на превозното средство, за да ползват отстъпката.

Служебният министър на финансите Росица Велева каза след среща с представители на Българската петролна и газова асоциация, че предвидените пари ще стигнат до ноември, като по нея се изплащат средно по 1 милион лева на ден.

От НАП пък съобщиха, че са проверени над 60 бензиностанции в страната заради зачестили сигнали за нередности при използването на компенсацията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG