Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Провокативни изявления." Русия блокира доклад на ООН за ядрените оръжия заради АЕЦ "Запорожие"


Посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица по време на конференцията за преглед на изпълнението на Договора за неразпространение на ядрените оръжия
Посланикът на Украйна в ООН Сергий Кислица по време на конференцията за преглед на изпълнението на Договора за неразпространение на ядрените оръжия

Русия блокира приемането на доклад на ООН за неразпространение на ядрените оръжия заради съдържащи се в него критики срещу окупацията на украинската АЕЦ “Запорожие”. Според Москва части от документ са “очевидно политически”.

Руската армия окупира района на най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа през март. През последните седмици в района има обстрели, за които Украйна и Русия се обвиняват взаимно, а на 25 август за пръв път в историята си централата беше откъсната от електрическата мрежа, което предизвика опасения от “ядрена катастрофа”.

В доклада от прегледа на изпълнението на Договора за неразпространение на ядрените оръжия няколко пъти се изразява “сериозна загриженост за военните действия” в близост до централата. В него се подчертава невъзможността на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) да гарантира сигурността на централата и да предотврати евентуален инцидент.

Украйна и ООН призоваха Русия да осигури достъп на ексерти на МААЕ до окупираната централа. Москва каза, че ще го направи, но до момента такава мисия не е осъществена.

Председателят на конференцията Густаво Заувинен каза на 26 август вечерта, че държавите “не бяха в позиция да постигнат съгласие, след като Русия оспори текста.”

Френският представител на конференцията прочете изявление от името на 56 държави и Европейския съюз, в което осъди “опасната ядрена реторика, действия и провокативни изявления на Русия”. Държавите от Движението на необвързаните също изразиха разочарование от действията на Москва и казаха, че документът от конференцията е “от изключителна важност”.

Заместник-ръководителят на руската делегация Андрей Белусов каза, че конференцията “се е превърнала в политически заложник” на държави, които искат “да отровят” разговорите и “да уреждат спорове с Русия като повдигат теми, които не са пряко свързани с договора”. Той обвини за блокирането на доклада Украйна и държавите, които я подкрепят.

Договорът за неразпространение на ядрените оръжия е подписан от 191 държави. Те са длъжни да правят преглед на изпълнението на договора на всеки пет години. Сегашната конференция трябваше да се проведе през 2020 г., но беше отложена заради пандемията от COVID-19.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG