Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма да сложат отново примките на "Газпром". БОЕЦ протестира срещу зависимостта от руски газ


Tent protest against Gazprom in Bulgaria Sofia BOEC
Tent protest against Gazprom in Bulgaria Sofia BOEC

Активистите от гражданско сдружение БОЕЦ проведоха серия от протестни акции срещу зависимостта на България от руския „Газпром“. Десетки хора се включиха в демонстрациите и обвиниха служебното правителство, че са „слуги“ на руския президент Владимир Путин.

В понеделник вечер в София сдружението блокира Министерски съвет с протест, след което опъна десетки палатки на площад „Независимост“. Те останаха там и във вторник.

В същия ден лидерът на организацията Георги Георгиев изрисува със спрей знака Z на прозорец от фасадата на министерството на енергетиката. Това е символът на подкрепата за войната и действията на руските военни сили в Украйна.

Георгиев поиска среща със служебния министър на енергетиката Росен Христов, но не бе допуснат в сградата от охраната.

Той нарече министерството на енергетиката „Министерствотво на „Газпром“.

"Радев, Борисов, Донев и компания да си носят отговорността пред своя господар от Кремъл за даваните обещания и поетите задачи, но ние няма да позволим да ни сложат отново примката на "Газпром"!", каза Георги Георгиев, цитиран от Mediapool.

Повод за протестните акции са намеренията на служебния кабинет на Гълъб Донев да възобнови доставките на газ от Русия.

По думи на Георгиев палатковата блокада пред Министерски съвет ще продължи поне до сряда.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG