Връзки за достъпност

Извънредни новини

България е лишила Цветан Василев от справедлив съдебен процес, реши съдът в Страсбург


Цветан Василев е собственик на фирмата "Бромак", която е мажоритарен акционер в КТБ.
Цветан Василев е собственик на фирмата "Бромак", която е мажоритарен акционер в КТБ.

„Корпоративна търговска банка“ (КТБ) е била лишена от справедлив съдебен процес при делото за отнемането на лиценза ѝ. Погазено е и правото на собственост на акционерите. Това реши единодушно Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург по жалба на бившите изпълнителни директори на обявената в несъстоятелност банка, съобщава правният сайт Lex.bg.

През 2014 г. БНБ отне лиценза на КТБ . Основните акционери в КТБ, сред които и фирмата „Бромак“, която е собственост на Цветан Василев, оспориха решението пред Върховния административен съд (ВАС).

ВАС реши, че нито акционерите, нито членовете на ръководството на банката имат право да обжалват решението за отнемане на лиценза, защото не са страни в административното правоотношение.

Отнемането на лиценза на банката беше предпоставка тя да бъде обявена в несъстоятелност, а след окончателното му потвърждаване от съда се разви делото за фалита на КТБ.

С това си решение съдът в Страсбург отхвърля исканото от КТБ обезщетение за акционерите от над 5,3 млрд. лева за имуществени вреди. Той обяснява, че не е ясно какъв би бил резултатът, ако е имало справедлив процес.

ЕСПЧ заявява още, че законодателството в България, както и начинът, по който то е тълкувано и приложено от българския съд са довели до погазване на правото на справедлив съдебен процес на КТБ, а от там и на правото на собственост.

Съдът в Страсбург казва още, че това е третото дело срещу България, в което възникват въпроси за това как се отнема лиценза на банка на основание неплатежоспособност. Затова ЕСПЧ намира за „уместно“ да даде „някои указания за това как нарушения от вида, открити тук, трябва да бъдат избегнати в бъдеще“.

България трябва да предприеме стъпки, за да гарантира, че банка, чийто лиценз е бил отнет, може пряко и независимо да поиска и получи ефективен съдебен контрол на тази мярка“, пише ЕСПЧ.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG